VVD’ers Halbe Zijlstra en Eric Wiebes worden minister in Rutte III

De eerste namen van het kabinet-Rutte III zijn bekend. VVD’er Eric Wiebes wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wordt minister van Buitenlandse Zaken. Betrokkenen bevestigen berichtgeving in De Telegraaf hierover.

De post Economische Zaken en Klimaat was ook interessant voor D66, dat zich laat voorstaan op een groene agenda. Door EZ en Klimaat in één minister te verenigen, maakt het aanstaande kabinet duidelijk dat het bedrijfsleven een belangrijke rol speelt bij het bereiken van de klimaatdoelen van het nieuwe kabinet.

Wiebes is nu staatssecretaris van Financiën, waar hij de afgelopen jaren de Belastingdienst onder zich had. De dienst kampt met een mislukte reorganisatie waardoor veel ervaren personeel vertrok.

Andere bewindslieden in Rutte III zijn ook al bekend, maar welke post ze krijgen nog niet. Zo is Carola Schouten, mede-onderhandelaar tijdens de formatie, kandidaat-vicepremier van de ChristenUnie. Ook D66-onderhandelaar Wouter Koolmees krijgt een post. Van de secondanten bij de kabinetsonderhandelingen gaat waarschijnlijk alleen CDA’er Pieter Heerma niet het kabinet in. Dat zou betekenen dat geen van de CDA-onderhandelaars in het kabinet komt. CDA-leider Sybrand Buma blijft namelijk fractievoorzitter in de Tweede Kamer, net als Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU).

Wopke Hoekstra, nu CDA-senator en consultant bij McKinsey, wordt al maanden genoemd als kandidaat-minister van Financiën. Betrokkenen willen dit bericht in Het Financieele Dagblad niet bevestigen. Op donderdag 26 oktober zou het kabinet op het bordes moeten staan. (NRC)