VS

Bevrijde militair Bergdahl bekent schuld als deserteur in de hoop op strafvermindering

Foto Ted Richardson/AP

Bowe Bergdahl, de Amerikaanse militair die in Afghanistan vijf jaar de gevangene was van het aan de Talibaan gelieerde Haqqani-netwerk, heeft maandag schuld bekend aan desertie en wangedrag. In juni 2009 verliet de sergeant, die veel kritiek had op de gang van zaken in het Amerikaanse leger, zijn basis in Afghanistan. Zijn verdwijning leidde tot een grootschalige zoekactie, waarbij militairen gewond raakten. Bergdahl werd in juni 2014 in een door de Republikeinen zwaar bekritiseerde manoeuvre door Obama geruild tegen vijf Talibaan-gevangenen. Tijdens zijn campagne zei Donald Trump dat Bergdahl „in vroeger tijden zou zijn geëxecuteerd” als deserteur. De militaire rechtbank doet 23 oktober uitspraak. (AP)