Veganistische foie gras, diervriendelijk alternatief voor 120 euro per kilo

Het is niet het meest veelzijdige, wel het meest polariserende stukje vlees: foie gras. Liefhebbers zijn idolaat van de smeuige textuur en hartige smaak, critici vervloeken de Franse specialiteit om de dieronvriendelijke manier waarop de ganzen wier lever wordt gebruikt worden vetgemest.

Nu is er een plantaardig alternatief. De Belgische restaurateur Paul Florizoone presenteerde maandag zijn veganistische foie gras op de Food Inspiration Days in Veghel. Zijn namaaklever wordt gemaakt van gefermenteerde tofu (soja) en gefermenteerde miso (granenpasta). „Het heeft echt die smeuïgheid en warme umamismaak van foie gras”, zegt Florizoone. „En als je het ziet, lijkt het er ook op.”

Op één manier is de gelijkenis in ieder geval sprekend: de nieuwe vegan foie gras gaat tussen de 120 en 150 euro per kilo kosten; net zo onbetaalbaar als de echte variant.

Maar mag de veganistische variant wel net zo heten als het origineel? Of krijgt Florizoone net als de Vegetarische Slager straks de NVWA achter zich aan? Volgens de Fransen heten alleen ganzen- of eendenlevers boven de 300 gram foie gras (vertaling: vette lever). Maar voor- en tegenstanders in Nederland hebben geen moeite met de benaming. „Als er maar duidelijk bijstaat dat het vegetarisch is, dan heb ik er geen probleem mee”, zegt poelier Leo Bouwman van wildhandel Treuren in Rotterdam.

Bij dierenrechtenorganisatie Wakker Dier vinden ze de benaming zelfs wel handig. „Zo weten mensen die foie gras lekker vinden maar toch iets anders willen, meteen welk product ze moeten hebben”, zegt voorlichter Casper Schrijver.

Volgens Florizoone zelf is de benaming „spielerei” om vleesliefhebbers te lokken. „Zo willen we ons op de kaart zetten in Nederland.” Hij moet lachen als de discussie in Nederland ter sprake komt. „Het maakt mij niet uit hoe we het in de toekomst gaan noemen”, zegt hij. „Misschien noem ik het wel pas de foie. Net als ‘ceci n'est pas une pipe’.”