Korte evacuatie na groot lek in Alkmaarse gasleiding

Het ging om een hoofdleiding van het aardgasnetwerk. De lekkage is inmiddels gedicht.

Brandweerauto. Beeld ter illustratie.
Brandweerauto. Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie heeft dinsdagavond in Alkmaar een aantal woningen ontruimd wegens een lek in een aardgasleiding. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord ging het om een hoofdleiding. In de loop van de avond werd het lek gedicht, en konden de omwonenden weer naar huis.

Op beelden was te zien dat grote hoeveelheden gas onder hoge druk uit de leiding spoten. In eerste instantie werd een gebied in een straal van tweehonderd meter ontruimd. Tot op een halve kilometer van het lek kregen omwonenden het advies ramen en deuren gesloten te houden. Aan het eind van de avond werden die beperkingen opgeheven, omdat het gevaar was geweken meldde de Veiligheidsregio.

‘Geen open vuur’

Het lek ontstond rond 20.00 uur dinsdagavond nabij een autodealer aan de Helderseweg in het westen van Alkmaar. Omwonenden twitterden dat ze een hard sissend geluid hoorden.

Ongeveer een uur nadat de eerste meldingen van het lek waren binnengekomen, meldde de veiligheidsregio dat het lek gedicht was. Toch bleef in de directe omgeving van de kapotte leiding open vuur enige tijd verboden, omdat er nog steeds resten gas vrijkwamen. De woningen die werden ontruimd, zijn door de brandweer gecontroleerd op de aanwezigheid van gas. Bewoners van huizen die veilig bleken, mochten direct terug naar huis.

Een onbekend aantal panden kwam door het lek zonder gas te zitten. Monteurs van gasbedrijf Liander werden ingezet om de problemen te verhelpen. Geen van de huizen moest zonder gas de nacht in.

Het ontruimde gebied. Klik op het plus-teken om in te zoomen.