Noord-Korea

EU legt Pyongyang stevige sancties op

EU-landen mogen niet meer investeren in de Noord-Koreaanse economie. Ook wordt een olie-embargo ingesteld tegen het land, zo besloten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag. Vóór de nieuwe sancties waren investeringen toegestaan, behalve in sectoren die kernwapen- en raketprogramma’s ten goede kwamen, zoals de wapenindustrie en mijnbouw. Lang pleitte de EU voor ‘kritisch engagement’, dat economische en diplomatieke samenwerking met Noord-Korea aanmoedigde zolang dit bijdroeg aan verbetering van de humanitaire en economische situatie. Maar Pyongyang bleek niet bereid de economie te hervormen of mensenrechten te verbeteren.

Ook is maandag besloten om werkvergunningen van Noord-Koreaanse arbeiders niet te vernieuwen. Naar schatting werken enkele honderden Noord-Koreanen in Polen, zij staan vrijwel hun gehele inkomen af aan hun regering. Het investeringsverbod zal Pyongyang niet heel hard treffen. In 2016 werd voor 6 miljoen euro aan goederen geïmporteerd en voor 22 miljoen uitgevoerd. Het wegsturen van Noord-Koreaans personeel raakt het land vermoedelijk harder, al is onbekend hoeveel geld de inzet van arbeiders in Polen oplevert.