Recensie

Recensie Film

Nergens vraagtekens bij bombastische doodsdrift van bandleider Yoshiki

Documentaire In ‘We Are X’ wordt de hier vrijwel onbekende Japanse metalband X Japan gevolgd. De leden hebben een duistere hang naar de dood.

Rockband X Japan is vooral ‘big in Japan’.
Rockband X Japan is vooral ‘big in Japan’.

Dertig miljoen platen verkocht, maar rockband X Japan is vooral ‘big in Japan’. Drijvende kracht is de briljante Yoshiki, songwriter, drummer en pianist. In de gloriedagen 1982-1997 pionierde X Japan in ‘visual kei’: de locale versie van glamrock en Big Hair. De band speelde speedmetal met symfonische intermezzo’s. Een internationale doorbraak bleef uit.

In ‘rockumentary’ We Are X volgen we de band, die in 2007 uit zijn graf herrees, in de aanloop van een concert in Madison Square Garden in New York in 2014. Ster is de frêle Yoshiki, zijn leven lang gekweld door de zelfmoord van zijn vader. En in mindere mate zanger Toshi, die de band in 1997 opblies door in een sekte te gaan.

Yoshiki’s geflirt met pijn en dood – hij stort na drumsolo’s graag levenloos ter aarde – lijkt besmettelijk: van X Japan pleegden gitarist Hide (in 1998) en bassist Taiji (in 2011) zelfmoord. De laatste verhing zich met een laken aan een deurknop, een rek-oefening voor de nek die Yoshiki ook vaak doet, zo hint hij duister. Zijn 51-jarige lijf kraakt aan alle kanten.

Nogal een verhaal. We Are X vertelt dat adequaat, maar neigt tot het larmoyante en zet nergens vraagtekens bij de aanstekelijke, bombastische doodsdrift van Yoshiki en de zijnen. Een boeiend inkijkje in een subcultuur die de fans op hun wenken bedient – en dat zijn er niet zoveel in Nederland.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl