Jordanië

Verkoop overtollige F-16’s levert Defensie 76 mln op

Nederland heeft in totaal 213 F-16’s in bezit gehad. Er zijn er nu nog 68.
Nederland heeft in totaal 213 F-16’s in bezit gehad. Er zijn er nu nog 68. Foto Catrinus van der Veen/ANP

De verkoop van vijftien overtollige F-16-gevechtsvliegtuigen aan Jordanië levert het ministerie van Defensie ruim 76 miljoen euro op. Het kabinet is akkoord met de definitieve export, heeft demissionair minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) maandag de Tweede Kamer laten weten. Over de deal was al in 2013 principe-overeenstemming bereikt. Het is destijds ook aan de Kamer gemeld. Het Arabische land heeft in het verleden veelvuldig overtollig militair materieel van Defensie overgenomen. Nederlandse F-16’s bestookten van 2014 tot 2016 terreurgroep IS in Oost-Syrië en Irak vanaf een basis in Jordanië. Dat moet vanaf januari weer gebeuren met vier F-16’s. (ANP)