Isnilon Hapilon

Filippijnse militairen in Marawi doden ‘IS-emir’ van Zuidoost-Azië

Filippijnse troepen hebben maandag in de stad Marawi twee jihadistische kopstukken gedood, onder wie de man die door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) was aangewezen als ‘de emir van het kalifaat in Zuidoost-Azië’. Dat meldt de Filippijnse minister van Defensie. Het Filippijnse leger heeft Marawi bijna helemaal heroverd op de radicaal islamitische strijders die de stad in mei belegerden. De ‘emir’ was Isnilon Hapilon, een leider van de Filippijnse terreurgroep Abu Sayyaf. In 2014 zwoer hij trouw aan IS, waarna die groepering hem in 2016 aan het hoofd van haar Filippijnse tak plaatste. Hapilon werd volgens overheidsbronnen gedood in een vuurgevecht. Datzelfde geldt voor het andere gedode kopstuk: Omar Maute. Hij leidde samen met zijn broer Abdullah de moslimextremistische Maute-groep. (Reuters)