IS verdreven uit laatste bolwerk Raqqa

Na maanden van intense gevechten is de zelfbenoemde hoofdstad van het kalifaat bevrijd van IS-strijders.

Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) op een veroverd gebouw in Raqqa.
Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) op een veroverd gebouw in Raqqa. Foto Rodi Said / Reuters

Terreurgroep Islamitische Staat is na het Iraakse Mosul nu ook het belangrijkste bolwerk in Syrië kwijt: de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa is dinsdagmiddag bevrijd door strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van de SDF.

Dinsdagochtend meldde de SDF dat het de twee belangrijkste strategische punten, het ziekenhuis en voetbalstadion, had veroverd op IS. De stad was al maanden ingesloten door Arabische milities en de Syrische Democratische Strijdkrachten, een door de VS gesteunde coalitie van Syrische Koerden. De laatste weken was het aantal strijders in Raqqa al flink geslonken, de gevechten concentreerden zich nog in een paar straten en rondom een stadion. Raqqa werd in 2013 benoemd tot hoofdstad van het door IS te vestigen kalifaat in Syrië en Irak.

Meer dan symbolisch

Persbureau AFP meldt dat bij de slag om Raqqa in vier maanden tijd zo’n 3.250 doden zijn gevallen waarvan 1.130 burgerslachtoffers. Die cijfers zijn gebaseerd op berichtgeving van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat is gevestigd in Coventry.

De overwinning is meer dan alleen symbolisch. Het grondgebied van IS is versnipperd, waardoor er vrijwel geen aanvoerroutes voor goederen en wapens meer zijn. De terreurbeweging heeft nog weinig bewoonde gebieden onder controle; ook de Oost-Syrische stad Deir al-Zor is grotendeels bevrijd van IS-strijders.

Over de laatste dagen van de ‘hoofdstad van het kalifaat’: Slag om IS-hoofdstad Raqqa nadert einde

Het offensief om de stad te heroveren werd in het najaar van 2016 afgekondigd en bereikte in juni van dit jaar de laatste fase, toen de troepen de straten van de zelfverklaarde hoofdstad hadden bereikt.

Afgelopen weekend werden IS-strijders en hun gezinnen met bussen weggevoerd uit Raqqa, nadat ze zich hadden overgegeven. De strijders kregen de mogelijkheid de stad te verlaten om een bloedige eindstrijd te voorkomen.

Bekijk ook onze video over hoe Islamitische Staat opstond en weer ondergaat: