Iraaks leger herovert met gemak Kirkuk en Sinjar

Irak

Als er oorlog uitbreekt willen Jezidi’s niet tegen hun familieleden vechten

Toegejuicht door de lokale bevolking trekken strijders van de shi’itische militie Hashd al-Shaabi de regio Kirkuk binnen. Foto Murtaja Lateef/EPA

Troepen getrouw aan Bagdad hebben Kirkuk en de omringende olie-installaties in handen gekregen na een kort offensief dat maandag begon. Dinsdag moesten de peshmerga, de Koerdische strijders, ook Sinjar opgeven, de hoofdstad van de Jezidi-minderheid in het noordwesten van Irak.

Sinjar is waar IS in 2014 een slachtpartij aanrichtte onder Jezidi’s. Duizenden mannen werden vermoord, hun vrouwen en kinderen gekidnapt. Sinjar is nu ingenomen door de Hashd al-Shaabi, de doorgaans als shi’itisch omschreven volksmilities die gehoorzamen aan Bagdad en Iran.

De val van Sinjar vond plaats zonder slag of stoot, omdat de strijders aan beide kanten voornamelijk uit Jezidi’s bestaan. Veel Jezidi’s nemen het de peshmerga kwalijk dat zij hen in 2014 in de steek lieten. Duizenden Jezidi’s gingen daarom in dienst bij de Hashd al-Shaabi, waar zij de Lalish-brigade vormen, genoemd naar het heiligdom van de Jezidi’s. Anderen liepen over naar de PKK, de Turks-Koerdische guerrillagroepering die de Jezidi’s in 2014 wel te hulp kwam.

Wij zullen niet vechten

Studio NRC

De Lalish-brigade nam dinsdag Sinjar in. Khudeka Juke, Jezidi-bevelhebber bij de Hashd al-Shaabi, zei tegen de Koerdische nieuwsorganisatie Rudaw: „Als er oorlog uitbreekt, zullen wij niet vechten want de meeste strijders aan de kant van de peshmerga of de PKK zijn onze familieleden.”

De VS roepen op tot kalmte en vragen alle partijen om verder gewapend treffen te vermijden. Eerder zei president Trump dat Washington in deze kwestie „geen partij kiest”.

Zowel Kirkuk als Sinjar behoort tot de zogenoemde betwiste gebieden die door de Koerden en Bagdad worden geclaimd. Volgens de Iraakse grondwet moest daar ten laatste in 2007 een referendum worden gehouden. Dat kwam er niet. In de plaats riep de Koerdische president Barzani 25 september een eigen referendum uit, ook in de betwiste gebieden.

Nu Bagdad daar opnieuw de controle heeft, kan de regering vanuit een sterke positie onderhandelen. Dat is van belang in Kirkuk, goed voor een tiende van de Iraakse olieproductie. Journalisten van persbureau AP zeggen dat overal in Kirkuk de Koerdische vlaggen worden weggehaald.

Lees ook het nieuwsbericht: Iraaks leger verovert Kirkuk op Koerden