Haarlemse Hells Angels-baas moet celstraf uitzitten

Lysander de R. zou in februari van dit jaar eigenlijk onder voorwaarden vrijgekomen zijn omdat hij twee derde van zijn straf uit had uitgezeten.

Een lid van motorclub Hells Angels, niet Lysander de R.
Een lid van motorclub Hells Angels, niet Lysander de R. Foto Robert Vos / ANP

De president van de Haarlemse Hells Angels-chapter Lysander de R. moet zijn straf van dertig maanden voor wapenbezit en mishandeling toch volledig uitzitten. Dat oordeelde de rechtbank van Noord-Holland dinsdag.

De R. zou in februari van dit jaar eigenlijk onder voorwaarden vrijgekomen zijn omdat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Maar een maand daarvoor werd hij in zijn cel gearresteerd omdat hij tijdens zijn detentie misdrijven beging. In deze tweede zaak wordt hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie, afpersing, bedreiging, mishandeling en brandstichting. De acht andere leden van de Haarlemse Hells Angels en zijn vriendin staan ook hiervoor terecht.

Voorarrest

Sinds deze arrestatie in januari van dit jaar zit hij in voorarrest. Het restant van zijn oude straf van dertig maanden werd toen opgeschort. De officier van justitie wil alsnog dat hij de resterende tien maanden die hij in die zaak kreeg, uitzit. De rechter gaat daarin dus mee.

Ook al zou de rechtbank dinsdag anders besloten hebben, dan was hij niet vrijgekomen. De rechtbank bepaalde vorige week namelijk al at zijn voorarrest voor de zaak waarvoor hij in januari werd gearresteerd, voortduurt.

Correctie: In een eerdere versie van dit bericht stond dat De R. een voorwaardelijke straf van tien maanden toch moest uitzitten omdat hij de voorwaarden van deze straf geschonden zou hebben. Dat klopt niet. Hij moet zijn celstraf die hij al opgelegd kreeg, uitzitten.