Recensie

Recensie Muziek

Geslaagd amalgaam van de invloeden van Four Tet

Het nieuwe album van Four Tet, psuedoniem van Keiran Hebden, is een bijzonder geslaagd amalgaam van zijn invloeden. De Indiase snaarinstrumenten van zijn laatste album Morning/Evening, werden voor de dansvloer geschikt gemaakt met springerige en soms schots en scheve beats (‘SW 9SL’), die we kennen van de door jungle geïnspireerde langspeler daarvoor, Beautiful Rewind. Soms rinkelen de snaarakkoorden (‘Lush’, ‘Two Thousand and Seventeen’), soms is een nummer niet veel meer dan een laid back hip hop beat (‘La Trance’) die doet denken aan zijn vroege werk.

New Energy is een muzikaal drielandenpunt dat hoopvol klinkt, soms bijna overrompelt, maar bij tijden ook introspectief (neem ‘LA Trance’). Het prachtige ‘Daughter’ is emotioneel en troostend, met Indiase zang over een down tempo hip hop beat. Dat contrast werkt goed en zo is het ook op de rest van het album. Kieran Hebden weet als geen ander de lijn te bewaken tussen emotioneel en pathetisch, tussen lyrisch en kalmerend.