Feyenoord leert, maar niet snel genoeg

Champions League Feyenoord verloor dinsdag ook het derde groepsduel van Sjachtar Donetsk (1-2). Het is wachten op de nekslag.

Steven Berghuis kopte Feyenoord in de eerste helft op voorsprong, maar de ploeg verloor van Sjachtar Donetsk (1-2).
Steven Berghuis kopte Feyenoord in de eerste helft op voorsprong, maar de ploeg verloor van Sjachtar Donetsk (1-2). Foto ANP Pro Shots

Het was niet genoeg, verre van. Weer niet. Feyenoords reis door de Champions League is er een vol van desillusies, met tegenslag na tegenslag. Zo lang als er naar is uitgekeken, de elite van Europa, zo mager is het hoofdmaal. Een figurantenrol dreigt voor Feyenoord half onderweg in deze poule F na de 2-1 thuisnederlaag tegen Sjachtar Donetsk dinsdagavond. Drie duels gespeeld nu, nul punten.

Het is een leerproces waar dit Feyenoord doorheen gaat in de Champions League. Van Manchester City kreeg het een masterclass (4-0), tegen Napoli (3-1) waren er premature tekenen van verbeteringen waarneembaar en tegen Sjachtar zag je in de eerste helft voor het eerst een ploeg die aanspraak leek te maken op een punt of meer.

Lees ook: Feyenoords avontuur in Europa lijkt een treurtocht

Je ziet de leercurve in details. Waar City vorige maand nog kon scoren uit twee korte hoekschoppen na naïef verdedigen zie je dat er nu wel adequaat wordt opgetreden tegen korte corners van Sjachtar. Maar het gestel van Feyenoord is broos deze weken, gaatjes in de defensie zijn snel gevonden. Het moet gezegd, het is ook een ongekend zware poule, met Manchester City, Napoli en Sjachtar die alle drie koploper zijn in de nationale competities. Waar bij Feyenoord iets van verval is ingetreden, na drie prijzen in zeventien maanden tijd.

Even klikt het team in elkaar

Voor het eerst deze Europese campagne klikt het elftal in elkaar, met name in de eerste fase. Met als belangrijkste pijler de teruggekeerde Deense spits Nicolai Jørgensen die voor het eerst na vijf weken weer in de basis begint. Hij gaat voorop, is aanspeelpunt, rukt op over de flanken, maakt acties, schiet waar hij kan. Hij is het die Feyenoord weer wat kleur geeft in grijze tijden. Furieus is de opening, die in veel deed denken aan de manier waarop PSV werd afgejaagd in februari (2-1). In de eerste twee minuten zijn er gelijk mogelijkheden voor Jean-Paul Boëtius en Jørgensen, zonder resultaat.

Lees ook: De verwachtingen voor de Champions League waren laag, de hoop groot

Na zeven minuten poeiert Tonny Vilhena van ver op goal, de bal zwabbert, de Sjachtar-doelman krijgt er geen grip op, waarop Steven Berghuis in de rebound raak kopt. Heel even trekt er een collectief geloof door de Kuip, een vooruitzicht op de eerst zege in de Champions League sinds 2002. Maar het is van korte duur, het powervoetbal dat getoond wordt, met ijsbreker Sofyan Amrabat als een van de voortrekkers.

De verdediging hangt nog van duct tape aan elkaar, met als opvallendste naam Sven van Beek, de centrale verdediger die zwaar geblesseerd raakte aan zijn voet. Hij miste het volledige kampioensjaar en liep in mei nog op krukken op het bordes van het stadhuis op de Coolsingel. Na anderhalf jaar is hij terug. Net als ook rechtsback Bart Nieuwkoop terug is na een blessure, hij maakte zijn eerste minuten dit seizoen in het eerste – direct in de Champions League.

Wachten op de nekslag

De aspiraties van Feyenoord zakken weg na het snelle doelpunt. Achterin ligt het open na een fantastische steekpass van Fred, zijn landgenoot Bernard sluipt weg uit de rug van Van Beek en maakt 1-1. Heerlijke Braziliaanse combine van het Latijns getinte Sjachtar, met acht Brazilianen en twee Argentijnen in de selectie.

De dreun volgt kort na rust. Sjachtar komt door over rechts en Bernard, weer hij, kan vrij inkoppen bij de tweede paal: 1-2. Het is te makkelijk, te slap, te gedwee. Als Feyenoord een duel had moeten winnen, was het deze, tegen de op papier minste van de drie tegenstanders. Iets van berusting lijkt bij Feyenoord in te treden. Ook de exit van Sjachtar-speler Jaroslav Rakitskiy (twee keer geel) kan niet helpen. Kansjes zijn er nog, de grootste voor invaller Michiel Kramer kort voor tijd, maar een gelijkmaker blijft uit.

Drie duels nog. De derde plaats en daarmee doorstroming in de Europa League lijkt een utopie. Al staat de huidige nummer drie Napoli nog altijd maar op drie punten na de nederlaag bij City (2-1). Het is wachten op de definitieve nekslag. Die kan over twee weken komen in Oekraïne. Met potlood kan je het al opschrijven.