CDA’er Hugo de Jonge vicepremier in Rutte III

Kabinetsformatie De drie vicepremiers in het kabinet-Rutte III zijn bekend: Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (CU).

Foto: Marc Nolte

Hugo de Jonge wordt minister van Ouderenzorg in het kabinet-Rutte III. De Jonge, nu nog wethouder in Rotterdam, wordt ook een van drie vicepremiers in het kabinet. De andere twee zijn Carola Schouten (ChristenUnie) en hoogstwaarschijnlijk Kajsa Ollongren (D66). Dat bevestigen bronnen dichtbij de formatie en in Amsterdam, waar Ollongren nu wethouder en vervangend burgemeester is.

De keuze voor De Jonge als vicepremier is verrassend. Hij werkte in het verleden als politiek assistent van CDA-ministers, maar heeft alleen bestuurlijke ervaring in Rotterdam, waar hij sinds 2010 wethouder is.

Ank Bijleveld (CDA), nu commissaris van de koning in Overijssel, krijgt het departement van Defensie. Jurist Ferdinand Grapperhaus is voor het CDA de beoogde minister van Justitie, al wil zijn partij dat nog niet bevestigen. Eerder werd duidelijk dat het Eerste Kamerlid en McKinsey-partner Wopke Hoekstra minister van Financiën wordt.

Ruim een week na de presentatie van het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie krijgt de kabinetsploeg steeds meer vorm. VVD’er Sander Dekker krijgt als minister van Veiligheid de politie onder zijn hoede. Zijn partijgenoot Malik Azmani wordt naar verluidt de derde bewindspersoon op het departement, als staatssecretaris van Asiel.

Eerder werd bekend dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra naar Buitenlandse Zaken gaat en zijn partijgenoot Eric Wiebes, nu nog staatssecretaris van Financiën, de leiding krijgt over Economische Zaken en Klimaat. D66-Kamerlid Wouter Koolmees lijkt ook zeker van een kabinetspost, waarschijnlijk op Sociale Zaken.

Een andere minister voor de VVD is europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen. Zij wordt waarschijnlijk minister van Infrastructuur.

Vrijdag vaststelling definitieve lijst

De verdeling van de ministersposten kan de komende dagen nog schuiven tussen partijen als er kandidaten afhaken. Zo belt D66-leider Alexander Pechtold pas vanaf woensdag met de kandidaat-bewindslieden. Komende vrijdag komen fractievoorzitters Pechtold, Sybrand Buma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) langs bij premier Rutte om de definitieve lijst vast te stellen. Daarna spreekt Rutte met alle kandidaat-bewindslieden.

Rutte III krijgt zestien ministers: zes voor de VVD, vier voor het CDA, vier voor D66 en twee voor de CU. Daarnaast komen er acht staatssecretarissen. Dat zijn vier bewindslieden meer dan in het huidige kabinet. Om een totaal van 24 te halen, komt er op enkele departementen een tweede minister: Volksgezondheid, Veiligheid en Justitie en Onderwijs.

Naast een klimaatminister op Economische Zaken komt er voor het eerst in zeven jaar ook weer een minister van Landbouw. Daarvoor wordt vicepremier Schouten van de CU genoemd.