Catalonië

Nieuw protest nadat Spaanse rechter twee separatistische leiders laat opsluiten

In Catalonië is een nieuwe golf van protest losgebarsten na het besluit van de rechter om de separatisten Jordi Sànchez en Jordi Cuixart naar de gevangenis te sturen. De twee geven leiding aan respectievelijk de Catalaanse Nationale Assemblee (ANC) en Òmnium Cultural, burgerbewegingen die onafhankelijkheid van de regio bepleiten. Sánchez en Cuixart worden beschuldigd van opruiing bij protesten van 20 september.

Rechter Carmen Lamela volgde op maandagavond 21.00 uur de aanklager met diens eis van onvoorwaardelijke opsluiting. Dat deed ze een paar uur eerder niet toen ook om het vastzetten van de politiechef van de Catalaanse Mossos d’Esquadra was verzocht. Majoor Josep Lluís Trapero moest in afwachting van verder onderzoek wel zijn paspoort inleveren.

De separatisten kondigden direct verschillende acties aan. Zo was er op maandagavond een extra luid potten- en pannen protest, werd er voor dinsdagmiddag 12.00 uur een werkonderbreking voorgesteld en staat er om 20.00 uur een protest met kaarsen gepland in het centrum van Barcelona.

Sànchez kreeg in 2015 de leiding over de burgerbeweging ANC, die in vijf jaar tijd is uitgegroeid tot belangrijkste lobby voor onafhankelijkheid. De ANC organiseerde tal van massaprotesten. Cuixart is sinds twee jaar de voorman van Òmnium Cultural. Deze in 1961 tijdens de dictatuur opgerichte organisatie zet zich in voor het behoud van de Catalaanse taal en cultuur.

Jordi Turull, woordvoerder van de Catalaanse regering, bestempelde het besluit van de rechter in een interview met zender 3/24 als „een schande voor de democratie”. „Twee mensen die aan de leiding stonden van de grootste en meest vredelievende protesten van Europa zitten nu in de cel. Wie had zich voor kunnen stellen dat ze in de 21ste in een busje als politieke gevangenen afgevoerd zouden worden. Dit is Spanje.”