Branden bijna gedoofd, bewoners terug naar huis

Californië

Branden in Californië
Branden in Californië

In het noorden van Californië, waar bosbranden de afgelopen week het leven kostten aan zeker 40 personen en 57.000 gebouwen in de as werden gelegd, lijkt de situatie langzaam onder controle te komen.

Tienduizenden inwoners van het gebied, waaronder mensen in de steden Napa en Calistoga, mochten op maandag, na een dagenlange evacuatie, terugkeren naar huis. Rond de 40.000 mensen wachten nog op terugkeer, zo meldde The New York Times maandag. Afnemende wind zorgde er op zondag al voor dat brandweerlieden terrein wonnen op de vlammen.

Maar de strijd is nog niet gestreden, zo waarschuwt de brandweer. Er zijn nog zeker tien brandhaarden, tenminste tweehonderd inwoners worden nog vermist en duizenden zijn ontheemd.

Dit seizoen van bosbranden is een van de dodelijkste in de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse staat, volgens informatie van het Californische departement van Bosbouw en Brandbescherming. Onder de slachtoffers zijn veel ouderen die zichzelf niet tijdig in veiligheid konden brengen.

In de kustregio Napa County ging tot nog toe 45.000 hectare in vlammen op. In Sonoma County, verder landinwaarts, werd 48.000 hectare in as gelegd; de schade bedraagt daar meer dan 3 miljard dollar (2,5 miljard euro), volgens lokale politici.