Opinie

Aspirant-actrices zijn in Hollywood kanonnenvlees

Niemand had er veel belang bij om precies te willen weten wat filmbaas Harvey Weinstein uitspookte. Sterren, studiobazen, producers, regisseurs, agenten en filmjournalisten, iedereen in Hollywood heeft boter op zijn hoofd.

Werkelijk niemand komt er zonder kleerscheuren vanaf bij het seksschandaal rond de gevallen filmbaas Harvey Weinstein. Iedereen in Hollywood heeft boter op zijn hoofd: sterren, studiobazen, producers, regisseurs, agenten en filmjournalisten. Daarom heeft de affaire zulke grote repercussies. De enige helden in dit verhaal zijn de actrices die als eersten de moed opbrachten om te praten met The New York Times en The New Yorker, die het schandaal vorige week onthulden.

Dat daarna tientallen andere actrices ook hun mond opendeden, gaf de doorslag. Daardoor werd het voor Weinstein onmogelijk om zijn beproefde strategie te hanteren van het zwart maken van de vrouwen die hem aanklaagden. Maar het jarenlange zwijgen van de A-lijst van Hollywood – mannen én vrouwen – roept ook vragen op. Meryl Streep die Weinstein als ‘God’ plachtte aan te duiden kwam met een verklaring waarin ze haar walging uitsprak over Weinsteins wangedrag, maar tegelijk verklaarde van niks te hebben geweten. Zou het? En had ze niet iets moeten weten?

Altijd achter mooie meiden aan

George Clooney bekende natuurlijk wel te hebben geweten dat Harvey altijd achter jonge, mooie meiden aanzat. Maar dat Harvey zo ver ging, dat was echt nieuws voor hem. Angelina Jolie kwam een dag na de moedige onthullingen van haar minder bekende collega’s in The New York Times met de verklaring dat ze als jonge actrice een ‘slechte ervaring’ had gehad met Weinstein en sindsdien andere actrices voor hem heeft gewaarschuwd. Dat is natuurlijk heel nuttig voor iemand in het netwerk van Angelina Jolie, maar vermoedelijk minder nuttig voor de hordes jonge actrices die zich jaarlijks in Hollywood melden in de hoop op een kans.

Harvey Weinstein is een smerige straatvechter, veel mensen waren bang voor hem. Maar de A-lijst van Hollywood? Clooney, Jolie, Streep – zelfs Weinstein zou aan hen een stevige kluif hebben gehad, als ze hun macht als sterren hadden gebruikt en eerder de openbaarheid hadden gezocht. Hebben ze niet gedaan. Wellicht omdat Weinstein decennia lang het spel om de Oscars als geen ander beheerste en zo veel voor iemands carrière kon betekenen. Niemand had er veel belang bij om precies te willen weten wat Weinstein uitspookte. De Oscars hebben ondertussen ook een probleem: die blijken al die tijd te zijn ingezet voor een geraffineerd systeem van seksuele uitbuiting; filmfestivals waar veel van het misbruik plaatsvond, legden voor Weinstein de rode loper uit.

Wangedrag bewust niet in boek

Filmjournalisten komen er ook niet best af. Weinsteins wangedrag was een publiek geheim; bijna niemand voelde zich tot voor kort geroepen om het tot op de bodem uit te zoeken. De gerenommeerde Peter Biskind, die een veelgelezen boek schreef over Weinsteins studio Miramax, liet verhalen over seksueel wangedrag welbewust buiten beschouwing, omdat ze „zo zouden afleiden”. Mannelijke filmjournalisten waren veel meer gefascineerd door Weinsteins brute manier van opereren als zakenman dan door wat zich in al die hotelkamers afspeelde.

De waarheid is dat niemand zich echt bekommerde om wat die hordes aankomende, jonge actrices – ‘starlets’ heetten ze minachtend – kon overkomen in Hollywood. Dat moet ook de inschatting van Harvey Weinstein zijn geweest, al die jaren. Sommige ‘sterretjes’ zijn later sterren geworden, en zelfs toen hielden de meesten hun mond dicht in het openbaar. Maar gelukkig niet allemaal.