Aramco

‘China wil aandeel in Saoedisch oliebedrijf’

China wil een aandeel in het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco verwerven. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters maandag. De staatsbedrijven PetroChina en Sinopec zouden een direct bod willen uitbrengen waarmee ze 5 procent van de aandelen kopen. De verkoop van aandelen is belangrijk voor Saoedie-Arabië. Het is een essentieel onderdeel van het economische hervormingsprogramma waarmee ze minder afhankelijk willen worden van de verkoop van olie. Begin vorig jaar liet het land daarom al weten met 5 procent van de aandelen naar de beurs te willen. Vrijdag werd bekend dat Saoedie-Arabië de beursgang uitstelde tot na 2018 omdat de regering een onderhandse verkoop overwoog. Het was toen nog niet duidelijk met welke partijen werd gesproken. (NRC)