Trumpblog

Clinton: ‘Ik wilde niet naar de inauguratie van Trump’

Verwacht werd dat hij de documenten zou tegenhouden, omdat de informatie vooral afkomstig is van de veiligheidsdiensten.

Clinton: 'Ik wilde niet naar de inauguratie van Trump'

De voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton wilde de inauguratie van president Trump niet bijwonen. Dat zei ze tijdens een televisie-optreden in het Engelse amusementsprogramma The Graham Norton Show. Als voormalig 'first lady' werd er van haar verwacht dat ze bij de inauguratie van Trump als de 45ste president in januari aanwezig was.

In het interview zei Clinton gekscherend oud-presidenten en voormalige first ladies, onder wie de familie Bush en Carter, gebeld te hebben om te vragen of zij wel zouden gaan.

Clinton uitte tevens haar zorgen over de manier waarop Trump sociale media als platform gebruikt: "Hij tweet over zaken die ontzettend complex zijn. Maar hij gebruikt Twitter ook om mensen aan te vallen en te beledigen." Ook zei Clinton het "gevaarlijk" te vinden dat Trump diplomatiek beoefent via Twitter: "Met zijn tweets aan het adres van Kim Jong-un gooit hij olie op het vuur."

Clinton bracht een bezoek aan Engeland om haar recent verschenen boek, What Happened, te promoten.

Trump staat vrijgeven JFK-dossier toe

Donald Trump houdt de publicatie van de documenten over de moord op president John F. Kennedy niet tegen. Dat heeft de president zaterdag op Twitter laten weten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Subject to the receipt of further information, I will be allowing, as President, the long blocked and classified JFK FILES to be opened.

Naar verwachting geven de National Archives in Washington de zogenoemde JFK-files donderdag vrij. Dat de 3.063 Amerikaanse documenten over de moord op de oud-president vrijgegeven zouden worden, was al langer bekend maar verwacht werd dat Trump dat niet toe zou staan.

Veel van de documenten zijn afkomstig van de CIA en FBI. Trump zou er daarom voor kunnen kiezen de documenten geheim te houden, omdat het vrijgeven van de stukken de veiligheidsdiensten zou kunnen schaden.

Academici, journalisten en een leger aan amateuronderzoekers en complottheoretici kijken al jaren naar de documenten uit. Verwacht wordt ook dat de stukken meer licht werpen op de wijze waarop de Amerikaanse inlichtingendiensten opereerden tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog.

Obama en Bush spreken zich uit over politieke klimaat in de VS

De voormalige presidenten Barack Obama en George W. Bush hebben tijdens losstaande toespraken donderdag (lokale tijd) hun zorgen geuit over het politieke klimaat in de Verenigde Staten. Obama bekritiseerde de huidige politiek van "verdeeldheid" en "angst". Bush op zijn beurt veroordeelde de "pesterijen en vooroordelen" van publieke figuren.

De voorgangers van Donald Trump deden de uitspraken zonder de naam van de president te noemen, maar beiden leken zich uit te spreken over de politiek van de huidige bewoner van het Witte Huis. Trump, die zijn voorgangers vaak heeft bekritiseerd, heeft nog niet gereageerd. Het is opmerkelijk dat twee oud-presidenten op dezelfde dag commentaar hebben op de staat van de Amerikaanse politiek.

'Demoniseren van bevolkingsgroepen'

Obama sprak voor het eerst sinds zijn aftreden bij twee politieke bijeenkomsten om twee Democratische gouverneurskandidaten voor de staten New Jersey en Virginia te steunen. Hij maakt zich zorgen om politiek die moedwillig ervoor zorgt dat bepaalde bevolkingsgroepen gedemoniseerd worden.

In Richmond, Virginia, zei Obama: "Er zijn lui die moedwillig mensen boos maken, die mensen met afwijkende ideeën demoniseren, om zo de aanhang op te jutten en daar op korte termijn voordeel uit te halen."

Obama tijdens een toespraak in Richmond, Virginia. Foto Alex Wong/AFP

"We kunnen niet weer dezelfde politiek van verdeeldheid hebben die we zo vaak eerder hebben gezien, en die honderden jaren oud is", concludeerde hij in Newark, New Jersey. "Het is de 21ste eeuw, niet de 19e."

'Nationalisme vervormd in nativisme'

Enkele uren eerder sprak Bush op een forum over nationale veiligheid. De voormalige Republikeinse president verdedigde in zijn toespraak immigratie en vrije handel. Volgens Bush is "nationalisme vervormd in nativisme", doelend op de politieke stroming dat de rechten van 'oorspronkelijke' bewoners van een land beschermd moeten worden voor nieuwkomers.

Op de vraag of de voormalig president daarmee doelde op president Trump, zei een woordvoerder dat Bush zich al jarenlang uitspreekt over dezelfde thema's, schrijft AP. In augustus veroordeelde de Republikein nog "raciale onverdraagzaamheid, antisemitisme en haat” nadat ophef was ontstaan over de manier waarop president Trump een demonstratie van extreem-rechts leek te verdedigen.

Foto Seth Wenig/AP

Stafchef Witte Huis verdedigt Trump naar aanleiding van omstreden telefoontje

Stafchef van het Witte Huis John Kelly is "verbijsterd" over de discussie die deze week is ontstaan naar aanleiding van een telefoongesprek tussen president Donald Trump en de weduwe van een Amerikaanse sergeant.

Het Democratisch Congreslid Frederica Wilson, die in de auto zat bij de weduwe toen Trump belde, zei dat de president gevoelloze opmerkingen maakte. Hij zou onder meer gezegd hebben dat de omgekomen militair "wist waarvoor hij tekende".

'Zo goed als de president kon'

In een geëmotioneerde reactie zei Kelly donderdagavond (Amerikaanse tijd) dat hij "ontroostbaar" was toen hij de ophef rondom het telefoongesprek vernam. Zelf verloor de oud-generaal zijn zoon in Afghanistan. Trump zou hem gevraagd hebben hoe hij de familie van de nabestaanden van militairen die onlangs omkwamen in Niger het beste kon benaderen. Volgens Kelly heeft de president dit vervolgens "zo goed als hij kon" gedaan.

Gesneuvelde militairen en hun nabestaanden zijn bijna heilig in de VS. Maar dat president Trump één familie nogal bot troostte, lijkt zijn kiezers nog niet af te schrikken

Ook zei Kelly dat hij zelf niet gebeld was door voormalig president Barack Obama nadat zijn zoon omgekomen was. Dat vond hij niet per se verkeerd, omdat er volgens de stafchef geen goede manier is om een dergelijk gesprek te voeren.

Trump zei eerder dat de vertelling van congreslid Wilson "totaal gefabriceerd" was. Zelf staat Wilson nog altijd achter haar versie van het verhaal. De betreffende weduwe zou vanwege het telefoongesprek in huilen zijn uitgebarsten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Fake News is going crazy with wacky Congresswoman Wilson(D), who was SECRETLY on a very personal call, and gave a total lie on content!

Trump geeft toestemming voor herstelplan Puerto Rico

Het Amerikaanse Congres kan aan de slag met een financieel plan voor de wederopbouw van Puerto Rico na orkaan Maria. Donderdagavond spraken president Trump en de gouverneur van het eiland, Ricardo Rosselló, in het Witte Huis over het herstel, zo meldt persbureau Reuters. Volgens Rosselló moet er heel veel gedaan worden om het Caribisch territorium na de orkaan te herstellen.

Twitter avatar ricardorossello Ricardo Rossello Arriving at the @WhiteHouse to discuss hurricane relief efforts for Puerto Rico https://t.co/sjr0BlzOFb

De orkaan, die Puerto Rico in september trof, leidde tot zware overstromingen waardoor de infrastructuur en 50.000 huizen zwaar beschadigd raakten. Ook de elektriciteitsvoorzieningen werden door de overstromingen verwoest waardoor minder dan twintig procent van de Puerto Ricanen momenteel toegang heeft tot stroom, schrijft Reuters. Ook is er gebrek aan schoon drinkwater. Op het eiland wonen zo'n 3,4 miljoen mensen en volgens de gouverneur dreigt een humanitaire crisis.

Lees ook: Orkaan raakt klein eiland het hardst

Puerto Rico zat voor de orkaan al in een moeilijke financiële situatie omdat het een schuld van 72 miljard dollar (61,6 miljard euro) heeft. Naar schatting gaat de wederopbouw miljarden kosten. Het Congres wil dat er een noodfonds wordt opgezet en dat er een lening van 4,9 miljard dollar aan het eiland wordt verstrekt.

Begin oktober vroeg Rosselló Trump al om een uitbreiding van de 'disaster declaration'. Daarmee kan overheidsgeld worden vrijgemaakt voor herstel op lange termijn, maar Trump weigerde dit. Donderdag stelde Rosselló dat de Amerikaanse overheid de plicht heeft om de burgers van Puerto Rico te helpen omdat het eiland een territorium van de VS is.

Lees ook: Verwoest Puerto Rico eist gelijke behandeling van VS

De politieke staat van het eiland is al langer een punt van debat. In juni stemden de inwoners van Puerto Rico met grote meerderheid in om een volwaardige, nieuwe staat van de VS te worden. Donderdag zei Trump geen uitspraken te willen doen de huidige politieke status van het eiland.

Iran: na uitspraken Trump versnellen we ons raketprogramma

De Revolutionaire Garde - het elitekorps van het Iraanse leger - zegt dat het land zijn ballistische raketprogramma gaat versnellen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Iraanse Tasnim News.

De aankondiging is een reactie op uitspraken van Donald Trump, die vorige week weigerde te zeggen dat Iran zich aan het nucleaire akkoord houdt dat in 2015 werd gesloten: "Irans ballistische raketprogramma zal zich uitbreiden, met meer snelheid, in reactie op Trumps vijandige houding tegen de Revolutionaire Garde", aldus een verklaring van het korps. Trump beschouwt de Revolutionaire Garde als terroristische organisatie.

Geest van het akkoord
Trump heeft de Irandeal regelmatig "de slechtste deal ooit" genoemd. In ruil voor het opschorten van sancties, perkte Iran zijn nucleaire activiteiten sterk in, zodat het geen kernwapen kan ontwikkelen. Elke negentig dagen moet de president van de VS bevestigen dat Iran zich eraan houdt, wat volgens internationale waarnemers het geval is.

Toch weigerde Trump vorig week zijn goedkeuring te geven. Het raketprogramma van Iran valt buiten de reikwijdte van het akkoord, maar past volgens de Amerikaanse president niet binnen de geest van de overeenkomst. Daarom wil hij het akkoord herzien en opnieuw sancties instellen tegen Iran om de druk te verhogen.

Het Congres moet beslissen of dat daadwerkelijk gebeurt. Als er opnieuw economische sancties worden ingesteld, bestaat het risico dat het akkoord door Iran wordt opgezegd.

'Kellyanne Conway en Trump jr. verspreidden Russische propaganda via Twitter'

Verschillende prominente namen die meewerkten aan de verkiezingscampagne van Donald Trump hebben propagandaberichten, betaald door het Kremlin, verspreid via Twitter. Onder meer campagneleider Kellyanne Conway en Trump's zoon Donald Trump jr. retweetten berichten van het account @Ten_GOP in de weken voor de presidentiële verkiezingen, meldt The Daily Beast.

Het inmiddels verwijderde Twitter-account @Ten_GOP beschreef zichzelf als "Het officieuze Twitteraccount van de Republikeinen in Tennessee". Volgens The Daily Beast werd het beheerd door een Russisch bedrijf dat online invloed uit probeert te oefenen, onder leiding van het Kremlin. Dit zou ook de reden zijn dat Twitter het account heeft verwijderd.

Conway, Parscale, Trump

Twee dagen voor de verkiezingen retweette Conway een bericht van @Ten_GOP over het e-mailschandaal rondom Hillary Clinton. Enkele weken eerder verspreidde Brad Parscale, de man die Trumps digitale campagne aanstuurde, een bericht over "bevooroordeelde media". De zoon van Donald Trump retweette het account drie keer, waaronder deze tweet op verkiezingsdag:

"Deze dierenarts overleed vorige maand voordat hij op Trump kon stemmen. Hier staat hij met zijn #MAGA hoed.. #voted #ElectionDay"

Volgens The Daily Beast vormen de tweets het eerste harde bewijs dat verschillende leden van de Trump-campagne verborgen, Russische propaganda hebben verspreid.

Donald Trump jr. spreekt het publiek in New Orleans toe tijdens de verkiezingscampagne. Foto Gerald Herbert/AP

Trump ontkent gevoelloze opmerkingen tegen weduwe van gesneuvelde militair

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich woensdag uitgesproken tegen aantijgingen van een Democratisch Congreslid over een pijnlijk telefoongesprek met de weduwe van een gesneuvelde Amerikaanse militair. Volgens Congreslid Frederica Wilson maakte de president "gevoelloze" opmerkingen toen hij zei dat de omgekomen sergeant "wist waarvoor hij tekende, maar ik vermoed dat het hoe dan ook pijn doet".

Wilson was samen met de weduwe en andere familieleden in de auto onderweg naar het stoffelijk overschot van sergeant David Johnson toen Trump belde. Het gesprek zou vervolgens op luidspreker zijn gevoerd waardoor het Congreslid kon meeluisteren. Trump noemt het op Twitter een "totaal gefabriceerd" verhaal en zegt dat hij bewijs heeft dat de vertelling niet zou kloppen. Dat bewijs is nog niet geleverd

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Democrat Congresswoman totally fabricated what I said to the wife of a soldier who died in action (and I have proof). Sad!

'Weduwe barstte in huilen uit'

De gesneuvelde sergeant was een van de vier militairen die onlangs omkwamen in een hinderlaag op missie in Niger. Volgens Wilson was het duidelijk dat Trump ook de naam van de militair niet kende. De weduwe zou direct na het gesprek in huilen uitgebarsten zijn.

In een reactie zegt Wilson dat ze nog steeds achter haar versie van het verhaal staat. De moeder van Johnson die ook in de auto zat bevestigt de vertelling van het Congreslid tegenover The Washington Post.

Twitter avatar RepWilson Rep Frederica Wilson I stand my account of the call with @realDonaldTrump and was not the only one who heard and was dismayed by his insensitive remarks.

Onlangs kwam Trump al in opspraak naar aanleiding van de vier gesneuvelde militairen. Na de vraag waarom hij zich nog niet eerder over het incident had uitgesproken, beschuldigde hij voorgangers ervan dat ze nooit familie van omgekomen soldaten zouden bellen. Voormalige werknemers van zowel George Bush als Barack Obama zeiden dat de beschuldiging niet klopte.

Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders reageerde tijdens een persconferentie woensdag op de aantijgingen:

.@PressSec says Rep. Frederica WIlson's comments on Trump condolence call to widow are "appalling and disgusting" https://t.co/WBD0RtFvj2 pic.twitter.com/2FUR2zi9HM

— CBS News (@CBSNews) October 18, 2017

Rechter zet opnieuw streep door inreisverbod

Vlak voordat een nieuw inreisverbod van de regering-Trump zou ingaan heeft een federale rechter in Hawaï de maatregel verboden. De rechter zag in de meest recente versie van het verbod dezelfde bezwaren als in eerdere varianten, meldt persbureau AP.

De Amerikaanse regering kondigde in september beperkingen aan voor reizigers uit Tsjaad, Iran, Libië, Noord-Korea, Somalië, Syrië en Jemen. Ook een aantal Venezolaanse regeringsfunctionarissen en hun gezinnen viel onder de regeling.

Het nieuwe inreisverbod zou enkele uren na de uitspraak ingaan, maar de rechter oordeelde dat het inreisverbod "duidelijk discrimineert op basis van nationaliteit op een manier die [de rechtbank] in strijd acht met (...) de uitgangspunten waarop dit land is opgebouwd".

Trump heeft meerdere pogingen gedaan om een inreisverbod in te stellen voor reizigers uit bepaalde landen. Dat verbod richtte zich in eerste instantie op moslims.

De coach die Trump een open brief schreef

Basketballcoach Steve Kerr is een coach die fel stelling neemt tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Medewerker Erik Brouwer schreef een profiel over hem. "Het is angstaanjagend dat de leider van ons land roept dat sporters ontslagen moeten worden."

Lees hier: De coach die Trump een open brief schreef

Trump: 'Mijn voorgangers belden nooit met families van soldaten'

De Amerikaanse president Trump beschuldigde zijn voorgangers er maandag van dat zij het verzaakt hebben om contact te zoeken met de familieleden van gestorven Amerikaanse soldaten. In dezelfde persconferentie zei Trump vervolgens dat hij brieven heeft geschreven naar de familieleden van de vier Amerikaanse soldaten die begin oktober om het leven kwamen in Niger.

Ook liet Trump weten dat hij van plan is de families te bellen, en hij beschuldigde zijn voorgangers ervan dit nooit te hebben gedaan. "Het zou kunnen dat Obama dat soms deed, maar de meeste van mijn voorgangers belden niet", stelde hij.

Twitter avatar danpfeiffer Dan Pfeiffer This is not how you do journalism in the Twitter era. You have to call out the lie in the tweet. @axios is spreadin… https://t.co/AsZZOIrMA8

Een woordvoerder van voormalig president Bush meldde direct dat de beschuldiging niet klopte. Ook de oud-huisfotograaf van Obama, Pete Souza, tweette dat hij honderden ontmoetingen tussen de president en gewonde soldaten of nabestaanden heeft gefotografeerd tijdens Obama's twee presidentstermijnen. De krant The New York Times berichtte hierover dat oud-president Obama in 2009 een bezoek bracht aan de Dover Air Force Base in Delaware, als eerbetoon aan achttien gestorven soldaten.

Trump uitte de beschuldiging nadat hem was gevraagd waarom hij zich niet eerder publiekelijk heeft uitgesproken over de dood van de soldaten in Niger. De vier kwamen om het leven nadat zij in een hinderlaag werden gelokt.

Geldprijs voor belastende informatie over Trump

Lezers van The Washington Post kregen dit weekend een wel heel bijzondere advertentie te zien toen ze de krant opensloegen:

Twitter avatar ImLarryFlynt Larry Flynt So I decided to do this...let's see what happens. https://t.co/Xpy4qrwHU7

De advertentie was afkomstig van de invloedrijke Larry Flynt, vooral bekend als uitgever van het pornoblad Hustler. De uitgever vindt dat Trump zich, na tien maanden in het Witte Huis, totaal ongeschikt heeft bewezen voor het presidentschap. 'De machtigste idioot uit de geschiedenis', noemt Flynt hem.

Oproep

Wie informatie heeft over een deal met de Russen of bewijs heeft voor belangenverstrengeling van Trump, kan zich bij Flynt melden. Het is niet de eerste keer dat hij zijn financiële middelen aanwendt om belangrijke informatie over politici boven tafel te krijgen. In 2007 bood de uitgever 1 miljoen dollar aan degenen die bewijs konden leveren over buitenechtelijke relaties van Congresleden of andere politici.

President Trump heeft nog niet gereageerd op de advertentie en de gedane oproep. Zijn zoon Donald Trump Jr. noemde het een 'wanhoopsdaad'.

Lees hier het vorige Trumpblog terug.