Thuiskok. De pure keuken van Pascale

Pascale Naessens is een succesverhaal in België, ik maakte een aantal jaar geleden voor het eerst kennis met haar toen ik de presentatie van haar boek Puur Eten bijwoonde. Ik ontmoette toen ook een Vlaamse collega die vol bewondering sprak over Naessens veelzijdigheid: ze is voormalig model, de best verkopende kookboekenschrijver van België en ze ontwerpt meubels, keukenaccessoires. Ook heeft ze een eigen keramieklijn die onder andere wordt gebruikt in het chique Londense Hakkassan.

Puur Pascale 2, beter eten is beter leven is haar negende boek en ook nu is haar motto hetzelfde: eet puur, verse groenten, noten en zaden, minder snelle koolhydraten, vervang rijst, pasta of aardappelen door groenten en de weg naar een slanker, gezonder lichaam ligt voor je. Nu is het als voormalig model natuurlijk makkelijk praten: anderen kunnen door goed te eten net zo slank en vitaal worden.

De foto’s in haar boeken, die de boodschap van ‘puur eten’ verbeelden, zijn dan ook op het randje, zo idyllisch: gezellige, sfeervolle etentjes met man en vrienden, Pascale die door het bos hupst in gescheurde jeans en shirtje, de platte buik een ietsje ontbloot. Maar het zou flauw en onterecht zijn haar daarop af te rekenen. Ze is allereerst nergens dwingend en het boek heeft een prettige toon. De recepten, en daar gaat het ons hier om, zijn bovendien de moeite. Al was het maar omdat ze weinig tijd kosten en verrassend smakelijk zijn. In Puur 2 is de hoofdrol weggelegd voor groenten.

Verwacht echter niet dat ze nieuwe culinaire registers opentrekt: Naessens put grif uit de Aziatische en Mediterrane keuken.

De recepten zijn allemaal variaties op bekende gerechten met een eigen twist of alternatieve ingrediënten of benadering. Dat maakt ze zelfs voor de minst getalenteerde thuiskok heel toegankelijk.

Naessens is er op gebrand de lezer te overtuigen dat haar methode werkt, voor Puur Pascale 2 heeft ze de Amerikaanse voedingsdeskundige professor Dariush Mozaffarian bereid gevonden het voorwoord te schrijven. Die wetenschappelijke onderbouwing is heel belangrijk voor Naessens, maar wie een beetje verstand heeft van eten ziet dat haar recepten in orde zijn. En wie ze maakt, proeft dat ook.