Start

Volvo Ocean Race

Foto’s AFP, Reuters, EPA

De grand départ is pas komend weekeinde, maar de eerste schermutselingen in de dertiende editie Volvo Ocean Race zitten erop. In startplaats Alicante, in Spanje, zeilden zaterdag de zeven deelnemende jachten tegen elkaar in de eerste havenrace. De zege was voor het Spaanse Mapfre. Aan de race doen twee Nederlandse boten mee: AkzoNobel en Brunel. Op het jacht van AkzoNobel was er al voor de start gedoe. De Nederlandse schipper Simeon Tienpont werd voor de havenrace van boord gehaald omdat het bedrijf waarmee hij de zeilcampagne voor AkzoNobel runde ‘contractbreuk’ zou hebben gepleegd. AkzoNobel stelde dat Tienpont als schipper kon aanblijven.

Team Brunel wordt net als in de vorige race geleid door Bouwe Bekking. De 54-jarige Bekking begint aan zijn achtste Ocean Race, een record. Hij wil de race over 45.000 zeemijl (83.000 kilometer) voor het eerst winnen. De dertiende editie telt elf etappes. De finish is volgend jaar zomer in Scheveningen.