Saoedi-Arabië

‘Staatsoliebedrijf later naar de beurs’

Staatsoliebedrijf Saudi Aramco, uit Saoedi-Arabië, overweegt zijn veelbesproken beursgang uit te stellen tot na 2018. Dat hebben de Financial Times en persbureau Reuters vrijdag gemeld, op basis van bronnen rond de beursgang.

De aanstaande beursgang zal, als ze doorgaat, de grootste in de wereldgeschiedenis worden. De Saoedische regering wil 5 procent van haar aandelen naar de beurs brengen. De regering beschouwt de aandelenverkoop als een onmisbaar onderdeel van het economische hervormingsprogramma. Saoedi-Arabië wil minder afhankelijk worden van de olie-export.

De Saoedische regering overweegt om eerst te proberen aandelen onderhands te verkopen. Bronnen spraken met name over een Chinese investeerder, maar weigerden te vertellen wie die is, of welk deel van Aramco wordt verkocht.

Door de verkoop aan een investeerder krijgt Saoedi-Arabië de financiële middelen in handen om een aantal economische hervormingen door te voeren, zoals de afschaffing van enkele staatssubsidies, en belastingverhogingen. Het land belandde eerder dit jaar in een recessie. (NRC)