Spanje: uiterlijk donderdag duidelijkheid over onafhankelijkheid Catalonië

Spanje reageert op de brief van de Catalaanse leider Carles Puigdemont, waarin hij volgens de Spaanse vicepremier niet duidelijk zegt of hij Catalonië onafhankelijk heeft verklaard.

Vicepremier Saénz de Santamaría spreekt tijdens de persconferentie in Madrid
Vicepremier Saénz de Santamaría spreekt tijdens de persconferentie in Madrid Foto Juan Media/Reuters

De Spaanse regering geeft de Catalaanse leider Carles Puigdemont nog vier dagen om duidelijk te maken of hij Catalonië onafhankelijk heeft verklaard. Dit zei vicepremier Soraya Saénz de Santamaría maandagochtend tijdens een persconferentie. Ze reageert op de brief van de leider, waarin hij om twee maanden uitstel vraagt. Volgens de vicepremier heeft hij “niet gereageerd” op het verzoek van de Spaanse regering duidelijkheid te verschaffen. Puigdemont moet voor donderdagochtend met een antwoord komen.

Carles Puigdemont vroeg maandagochtend per brief twee maanden uitstel aan de Spaanse premier Mariano Rajoy, ook vroeg hij Rajoy met hem in gesprek te gaan. Puigdemont moest om uiterlijk 10.00 uur verklaren of hij de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Hier gaf hij in de brief geen duidelijk antwoord op.

Rajoy reageert ook

De Spaanse premier Mariano Rajoy reageerde ook, hij stuurde maandag een brief aan Puigdemont. Hij zegt dat het “absoluut noodzakelijk” is dat de Catalaanse leider meer duidelijkheid verschaft. “Het ligt in uw handen, u kunt een nieuwe periode van normaliteit en loyaliteit afroepen. Zo niet, dan bent u de enige verantwoordelijke als er een beroep op de Grondwet moet worden gedaan.”

De Spaanse regering heeft eerder gedreigd met een beroep op de Grondwet. Als de regering artikel 155 inroept, wordt het Catalaanse zelfbestuur opgeheven en valt de regio per direct onder controle van Madrid.

Lees ook: ‘Catalonië is Spanje’, zingen de fans van Atlético

Dubbelzinnig

Puigdemont vroeg Rajoy maandagochtend zo snel mogelijk met hem in gesprek te gaan. “Ons aanbod om een dialoog aan te gaan is oprecht, ondanks alles wat er gebeurd is,” zei hij in de brief. In een eerste reactie heeft de Spaanse minister van Justitie de brief meteen “ongeldig” verklaard. Omdat Madrid expliciet om een ondubbelzinnig antwoord had gevraagd, voldoet de reactie van Puigdemont volgens hem niet aan de voorwaarden.

Door geen duidelijk antwoord te geven op de vraag of Catalonië onafhankelijk verklaard wordt, neemt Puigdemont het risico in de problemen te komen bij zijn eigen regering. Volgens NRC-correspondent Koen Greven zou hij de steun van de politieke partijen die voor onafhankelijkheid zijn kunnen verliezen. “De kans bestaat dat hij zijn eigen regering ten val brengt,” legt Greven uit.

Lees ook: Hoeveel Catalanen willen echt weg uit Spanje? - en elf andere vragen over het referendum

In het begin van de maand vond het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië plaats. De volksraadpleging werd ongeldig verklaard door het Spaanse hooggerechtshof, maar de Catalanen besloten de stembussen toch te openen. Hierna ontstonden conflicten tussen politie en kiezers. De dag eindigde met honderden gewonden, voornamelijk door politiegeweld.