Privacy

Petitie over referendum ‘sleepwet’ 400.000 keer ondertekend

Ruim 400.000 mensen hebben het initiatief ondertekend om een referendum aan te vragen over de zogenoemde sleepwet. Dat maakten de initiatiefnemers zondag bekend. Deze maandag leveren ze bij de Kiesraad de laatste handtekeningen in. De Kiesraad zal ze tellen en met een steekproef controleren of ze geldig zijn. Op 1 november maakt de raad bekend of er voldoende geldige handtekeningen zijn verzameld. Als dat zo is, vindt het referendum plaats tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Het initiatief voor het referendum gaat over de ‘sleepwet’ die in juni door de Eerste Kamer werd aangenomen. Daardoor mag de inlichtingendienst AIVD en zijn militaire tegenhanger MIVD voortaan op grote schaal communicatie van de kabel aftappen. (NRC)