Zeker 36 doden door bosbranden Portugal en Spanje

De branden woeden in de regio Galicië. Volgens de lokale autoriteiten is het vuur aangestoken.

Brandweermannen blussen de bosbranden in het noorden van Portugal.
Brandweermannen blussen de bosbranden in het noorden van Portugal. Foto Armando Franca/AP

Bij bosbranden in Portugal en Spanje zijn dit weekend zeker 36 doden gevallen en tientallen anderen gewond geraakt. Dat meldt persbureau AP. In Portugal kwamen minstens 32 mensen om het leven, in Spanje nog eens vier. Een van de slachtoffers is een kind van een maand oud. Ook de ouders overleefden het vuur niet. De branden woeden in het noorden van Portugal en de Noord-Spaanse streek Galicië.

Het vuur greep zaterdag en zondag snel om zich heen door de grote droogte na een warme zomer, in combinatie met de harde wind die orkaan Orphelia veroorzaakte. In veel gevallen blijken de branden aangestoken.

De Spaanse premier Mariano Rajoy is maandag afgereisd naar Galicië, zij geboortestreek:

“Wat we hier zien is geen ongeluk. Dit is aangesticht.”

Eerdere branden

Het grootste deel van de branden was maandagmiddag ondanks de inzet van zesduizend brandweermannen nog niet onder controle. De brandweer heeft de hulp ingeroepen van omringende landen, waaronder Marokko. De autoriteiten verwachten dat het dodental nog op zal lopen. In juni vielen in Portugal al ruim zestig doden door bosbranden.