Iraaks leger verovert Kirkuk op Koerden

Het Iraakse leger heroverde zonder al te veel tegenstand de stad op de Koerden, die terreurgroep IS in 2014 verdreven.

Een Iraakse militair houdt de Koerdische vlag omgekeerd vast in de stad Kirkuk.
Een Iraakse militair houdt de Koerdische vlag omgekeerd vast in de stad Kirkuk. Foto Reuters

Het Iraaks leger heeft maandag de stad Kirkuk ingenomen. Legertroepen verwijderden de Koerdische vlag van het regeringsgebouw in de stad. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ooggetuigenverklaringen. Volgens het persbureau boden de Koerden geen verzet.

Eerder op de dag had de Iraakse premier Haider al-Abadi het leger al opdracht gegeven de Iraakse vlag in de stad te hijsen. Zondagavond opende Iraakse troepen de aanval op Kirkuk, dat in handen was van de Iraakse Koerden. Volgens journalisten die in de stad aanwezig zijn, heerste er chaos op het moment van de aanval. Veel inwoners hebben Kirkuk inmiddels verlaten.

Lees ook: Chaos in Kirkuk na inval van het Iraakse leger

De Peshmerga-strijders zeiden dat Bagdad een “hoge prijs” zou betalen voor het in gang zetten van “een oorlog tegen de Koerden”, aldus Reuters.

Koerdische regio

De stad behoort niet tot de autonome Koerdische regio maar is sinds 2014 wel in handen van de Koerdische Peshmerga-strijders nadat de Iraakse troepen de stad hadden verlaten vanwege de komst van terreurgroep Islamitische Staat (IS). In de stad wonen veel Koerden en ze hebben een historische claim. Maar nu de strijd tegen IS bijna gewonnen is, wil Irak de regio terug.

Bekijk ook de fotoserie: De strijd om Kirkuk

In een verklaring op Facebook schrijf de Iraakse premier Haider al-Abadi dat hij met de verovering van Kirkuk “de eenheid van het land” wil beschermen na het Koerdische referendum over onafhankelijkheid van Irak vorige maand. De premier schrijft:

“Deze was in gevaar vanwege de volharding waarmee het referendum was georganiseerd door de machthebbers in de Koerdische regio, terwijl wij een existentiële oorlog tegen terrorisme uitvochten.”

Amerikanen roepen op tot kalmte

De Verenigde Staten vochten de afgelopen tijd samen met onder meer Irak en de Koerden tegen IS. Zowel de Peshmerga-strijders als het Iraakse leger zijn getraind door de Verenigde Staten en vechten met Amerikaanse voertuigen en wapens. De Amerikaanse regering maant de strijdende partijen op tot kalmte en roept de leiders van de partijen op te onderhandelen. “IS blijft de ware vijand van Irak”, laat de Amerikaanse ambassade in Bagdad weten in een verklaring.

Senator en voormalig presidentskandidaat John McCain dreigde in een verklaring voor “ernstige gevolgen” als “Amerikaanse uitrusting op deze manier misbruikt wordt.”

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain Deeply concerned by reports of military advances by Iraqi government forces against Kurdish positions near Kirkuk https://t.co/ckBDwkKyVf

Andere landen in de regio lieten al weten niet blij te zijn met het onafhankelijkheidsreferendum. Zo besloot Turkije maandag om het luchtruim te sluiten voor vluchten van en naar de autonome Koerdische regio in Irak. Al eerder besloot het land te stoppen met het trainen van Koerdische militairen. Ook Irak schortte alle internationale vluchten van en naar de autonome Koerdische regio op.