Formatieblog

Formateur Rutte ontvangt beoogde bewindspersonen

Formateur Mark Rutte ontvangt maandag en dinsdag de beoogde ministers en staatssecretarissen van zijn nieuwe kabinet. Zaterdag sprak hij al met de drie beoogde vicepremiers. Donderdag staat Rutte III op het bordes. Volg het laatste nieuws over de kabinetsformatie in dit Formatieblog.

Kaag vindt het eer om Nederlandse belang te dienen

Foto BAS CZERWINSKI / ANP

Ruim twintig jaar diende ze als diplomaat bij de Verenigde Naties het belang van de internationale gemeenschap, nu komt Nederland op één voor Sigrid Kaag. De D66'er wordt minister van Ontwikkelingshandel en Buitenlandse Handel en zei daar maandag, na afloop van haar gesprek met formateur Mark Rutte, "veel zin" in te hebben. Kaag: "Het is voor mij als Nederlander altijd een eer geweest om het Nederlandse belang te dienen. Ik denk dat Nederland nog steeds een hele belangrijke en positieve bijdrage levert en kan leveren op het internationale vlak."

Ook zei Kaag ernaar uit te kijken samen met minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) "met zijn Haagse ervaring, als een team" op te gaan treden. Ze wil gaan bewijzen dat een diplomaat ook een goed politicus kan zijn, zei ze.

Lees ook: Kaags ervaring in de hulpverlening is ook haar achilleshiel, een kort profiel van Kaag.

Bijleveld wil vertrouwen in Defensie herstellen

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP.

CDA-politica Ank Bijleveld wil in haar nieuwe rol als minister van Defensie het vertrouwen in Defensie herstellen, "met name bij het personeel, maar ook in Nederland". Ze noemde dat maandag na haar gesprek met formateur Rutte "een hele grote klus" en "een zware verantwoordelijkheid als je kijkt naar wat er de afgelopen jaren is gebeurd". Bijleveld zei dat ze "heel wat tricks en tips" gekregen heeft van haar vader, een oud-beroepsmilitair.

In tegenstelling tot minister Jeanine Hennis de afgelopen jaren krijgt Bijleveld op Defensie een staatssecretaris naast zich, huidig VVD-Kamerlid Barbara Visser. Zij gaat dinsdag langs bij formateur Rutte.

Lees ook: ‘Warme persoonlijkheid’ die veel voor elkaar krijgt, een kort profiel van Bijleveld.

Grapperhaus over gepeperde uitspraken: ik krijg nu andere rol

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP.

Beoogd minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus wordt mogelijk wat voorzichtiger in zijn uitlatingen. Dat was op te maken uit zijn commentaar na het gesprek met formateur Rutte maandag. CDA'er Grapperhaus nam de afgelopen jaren als columnist van het Financieele Dagblad geen blad voor de mond. Zo noemde hij D66-leider Pechtold een "politieke windvaan" en PVV-leider Wilders "ontoerekeningsvatbaar". "Ik heb die publicaties geschreven als columnist en heb dat allemaal toegankelijk gehouden", zegt Grapperhaus daar nu over. "U mag allemaal lezen wat ik daar als privépersoon van vond. Ik ga nu als bewindspersoon aan de slag, dat is een andere rol. U mag mij op bewindspersoon altijd op mijn verantwoordelijkheden afrekenen."

Grapperhaus sprak verder van een "heel plezierig en goed gesprek" met Rutte en zei zin te hebben in zijn ministerschap. Er komen volgens Grapperhaus grote uitdagingen op het nieuwe kabinet af als het gaat om Justitie en Veiligheid, waaronder de aanpak van de georganiseerde misdaad en het werken aan een goede cybersecurity.

Dat het ministerie dat hij gaat leiden van naam verandert - van Veiligheid en Justitie naar Justitie en Veiligheid - legde Grapperhaus als volgt uit. "Het is denk ik goed dat we aan mensen benadrukken dat we een rechtststaat hebben (dat is Justitie), maar dat die rechtsstaat de mensen wel ook waarborgen moet geven (dat is de Veiligheid). Die volgorde begrijp ik heel goed als jurist." Grapperhaus beloofde ervoor te zorgen dat de naamswijziging op het ministerie "met zo min mogelijk sores en kosten gepaard gaat".

Lees ook: Ferdinand Grapperhaus, de ‘onvermijdelijke’ minister, een profiel door onze redacteuren Mark Lievisse Adriaanse en Philip de Witt Wijnen.

Zijlstra: mensen zullen andere kant van mij zien

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP.

Nederland krijgt de komende jaren een andere kant van Halbe Zijlstra te zien. Dat beloofde de beoogd minister van Buitenlandse Zaken maandag na zijn gesprek met formateur Rutte. "De afgelopen jaren heb ik als fractievoorzitter een scherp politiek profiel moeten neerzetten, de komende jaren zullen mensen hopelijk een andere kant van mij zien", aldus Zijlstra. Hij zegt dat hij als minister van Buitenlandse Zaken "zal moeten wikken en wegen in de internationale betrekkingen".

Zijlstra is niet van plan het beleid van huidig minister Bert Koenders (PvdA) sterk te gaan wijzigen. Hij heeft de indruk dat het ministerie de laatste jaren goed heeft gefunctioneerd. "Iets dat goed functioneert moet je niet overhoop halen."

Lees ook: Opschudder met fenomenale dossierkennis, een kort profiel van Halbe Zijlstra.

Rutte ontvangt beoogde bewindspersonen

Zaterdag ontving formateur Mark Rutte al de drie vicepremiers, vandaag en morgen gaan alle andere beoogde bewindspersonen bij hem langs. Om 09.30 uur is Tamara van Ark, die namens de VVD wordt voorgedragen als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de eerste van de dag. Het wordt voor Rutte een lange dag: de laatste sessie van vandaag begint pas om 20.45.

Beoogd staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark en formateur Mark Rutte. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het schema voor de hele dag:

09.30 uur: Tamara van Ark, beoogd VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
10.30 uur: Halbe Zijlstra, beoogd VVD-minister van Buitenlandse Zaken
11.30 uur: Ferdinand Grapperhaus, beoogd CDA-minister van Justitie
13.00 uur: Ingrid van Engelshoven, beoogd D66-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
14.00 uur: Wopke Hoekstra, beoogd CDA-minister van Financiën
15.00 uur: Ank Bijleveld, beoogd CDA-minister van Defensie
16.00 uur: Cora van Nieuwenhuizen, beoogd VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat
17.00 uur: Eric Wiebes, beoogd VVD-minister van Economische Zaken en Klimaat
18.45 uur: Sigrid Kaag, beoogd D66-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
19.45 uur: Wouter Koolmees, beoogd D66-minister van Sociale Zaken
20.45 uur: Sander Dekker, beoogd VVD-minister voor Rechtsbescherming

Lees meer over alle bewindspersonen van Rutte III

Rutte ontvangt vicepremiers

Formateur Mark Rutte ontvangt zaterdag de drie vicepremiers. Maandag en dinsdag gaat hij in gesprek met de overige 20 bewindspersonen.

Zaterdag ontving Rutte als eerste D66'er Kajsa Ollongren. Zij wordt minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ollongren en Rutte kennen elkaar al omdat Ollongren tot 2014 secretaris-generaal is geweest bij het ministerie van Algemene Zaken.

Foto Remko de Waal/ANP

Foto Remko de Waal/ANP

Wie komen er in het kabinet-Rutte III?

Nu de informatieperiode is afgerond, begon de formatie van het kabinet-Rutte III donderdag pas echt met de benoeming van beoogd premier Mark Rutte tot formateur. Rutte sprak vrijdag met de drie andere fractievoorzitters, Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie), over de invulling van het kabinet. De vier partijleiders komen vrijdagavond weer bijeen om de benoemingen definitief te maken. Rutte heeft vervolgens drie dagen uitgetrokken om alle beoogde ministers en staatssecretarissen individueel te spreken.

De laatste dagen kwamen we vooral meer te weten over wie niet zullen toetreden tot Rutte III. Jeanine Hennis, die onlangs moest aftreden als minister van Defensie, blijft in de Tweede Kamer. En Klaas Dijkhoff maakte afgelopen week bekend fractievoorzitter van de VVD te willen worden. Opvallende afhaker bij het CDA is Commissaris van de Koning Wim van de Donk, die getipt werd voor één van de twee ministersposten op Veiligheid en Justitie.

Foto Bart Maat / ANP.

De Telegraaf meldt maandag dat Eric Wiebes, nu staatssecretaris van Financiën, de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat wordt. Dat zou opmerkelijk zijn omdat het de verwachting was dat de klimaatminister naar D66 zou gaan. Buitenlandse Zaken gaat volgens de krant naar huidig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Lees ook: De grote verdeling van kabinetsposten is begonnen

Deze week is ook de week dat de AIVD de kandidaat-bewindslieden gaat screenen. De geheime dienst zal kijken naar zaken als een mogelijk strafblad, eventuele problemen met de fiscus, onduidelijkheden over nevenfuncties, of gedoe over declaraties of mogelijke belangenverstrengelingen. Groen licht van de AIVD of andere diensten is echter nog geen garantie tegen problemen later, blijkt uit een achtergrondverhaal van onze redacteur Kees Versteegh.

Lees ook: Waarom Zalm op zoek moest naar een nieuwe werkster