Dodelijkste aanslag Somalië: dodental stijgt tot ruim 300

Mogadishu Zaterdag ontplofte een truck vol explosieven bij een hotel. Het gaat om de dodelijkste aanslag ooit in Somalië of zelfs in Afrika.

Somalische soldaten patrouilleren zondag op de plaats van de explosie in Mogadishu, een dag eerder.
Somalische soldaten patrouilleren zondag op de plaats van de explosie in Mogadishu, een dag eerder. Foto Mohamed Abdiwahab/AFP

Het dodental van de aanslag, afgelopen zaterdagmiddag in de Somalische hoofdstad Mogadishu, is opgelopen tot boven de 300. Dat zeggen hulpverleners. De Somalische regering sprak eerder maandagochtend over ten minste 276 doden. Er zijn honderden gewonden.

De aanslag, met een vrachtwagen vol explosieven, is de dodelijkste in heel Afrika ooit. Bij een bomaanslag in 1998 op de Amerikaanse ambassade in de Keniaanse hoofdstad Nairobi lieten 213 mensen het leven. Die was het werk van Al-Qaeda.

De met explosieven geladen vrachtwagen ontplofte zaterdag in een drukke, doorgaande straat in het centrum van Mogadishu, naast een hotel en vlakbij enkele ministeries.

De ravage in het gebied is enorm. Het hotel werd bijna helemaal verwoest, alsmede tal van andere gebouwen in de omgeving. Ook de ambassade van Qatar werd door de klap ernstig beschadigd.

Mogelijk was het de bedoeling om een aanslag te plegen op een overheidsgebouw, sommigen noemen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar de truck werd tegengehouden bij een wegversperring. De ravage van de ontploffing was waarschijnlijk extra groot doordat ook een tankwagen explodeerde. In ieder geval werden veel burgers op straat gedood. Ooggetuigen spraken over ernstig zwaar verminkte lichamen die verspreid liggen op straat en onder de puinhopen.

De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De aanslag is nog niet opgeëist maar volgens de regering is Al-Shabaab verantwoordelijk. Deze islamitische terreurorganisatie pleegt met enige regelmaat aanslagen op belangrijke plaatsen in de hoofdstad, maar ook elders in het land en in buurland Kenia.

Laffe daad

De Verenigde Staten spreken van een „laffe aanslag” die de „betrokkenheid” van de VS in Somalië „in de strijd tegen terrorisme versterkt”. De VS voeren met regelmaat aanvallen met drones uit tegen Al-Shabaab.

De speciale VN-afgezant voor Somalië, Michael Keating, zegt diep geschokt te zijn door deze „weerzinwekkende aanslag”.

Zondag gingen inwoners van Mogadishu de straat op om te demonstreren tegen het geweld. Zes jaar geleden werd Al-Shabaab verdreven uit de hoofdstad. Afgelopen juni nog werden zeker dertig mensen gedood bij een gijzeling van strijders van Al-Shabaab in een restaurant. In januari liet de terreurgroep een autobom ontploffen bij een hotel in Mogadishu waarna schutters het vuur openden op de hotelgasten. Hierbij werden 28 mensen gedood.