Twee doden in Ierland door tropische storm

Ophelia kwam maandag aan land met windsnelheden tot 105 kilometer per uur.

Het Noord-Ierse kustdorpje Donaghadee waar Ophelia ook schade aanrichtte.
Het Noord-Ierse kustdorpje Donaghadee waar Ophelia ook schade aanrichtte. Foto Paul Faith/AFP Photo

In het zuidoosten van Ierland zijn maandag zeker drie doden gevallen als gevolg van de tropische storm Ophelia die langs de zuidkust van het land raast. De storm kwam maandag aan het eind van de ochtend aan land, meldt Reuters.

Op twee plaatsen kwamen mensen om het leven doordat een boom op het dak van de auto waarin zij zaten terechtkwam, aldus Reuters. Een 30-jarige man overleed toen hij met een kettingzaag een omgevallen boom probeerde op te ruimen en de controle over de zaag verloor.

De storm veroorzaakt grote overlast in Ierland. Hoewel Ophelia zondagnacht in kracht afnam van een orkaan tot een zware storm, bleven scholen en ziekenhuizen dicht en lag het openbaar vervoer in delen van het land plat. Vanaf de luchthaven van Dublin werden 130 vluchten geannuleerd. Zo’n 120.000 panden, waaronder het regeringsgebouw in Noord-Ierland, kwamen maandagochtend zonder stroom te zitten. Herstel van de elektriciteit kan tot enkele dagen duren, meldt de BBC.

‘Ergste storm in vijftig jaar’

De Ierse regering waarschuwde voor de ergste storm in vijftig jaar en premier Leo Varadkar adviseerde de Ieren om maandag binnen te blijven. Langs de kust werden golven van tien meter hoog gemeten. Het leger werd in paraatheid gebracht om overlast van mogelijke overstromingen te beperken.

Twitter avatar campaignforleo Leo Varadkar Public safety is our key concern today. Advice is to stay at home, no unnecessary travel or other outdoor activities. Further updates later.

De meteorologische dienst van Groot-Brittannië heeft een weeralarm van 16.00 tot 23.00 uur (Nederlandse tijd) afgegeven. Aan de zuidkust van Ierland werden maandag nog windsnelheden van 176 kilometer per uur gemeten.

Ook in Wales werden preventief openbare gebouwen gesloten en zijn enkele binnenlandse vluchten geschrapt. Verwacht wordt dat de storm later op maandag langs de westkust richting Schotland trekt.

Rode zon

Boven de Atlantische Oceaan is nooit eerder zo oostelijk zo’n zware orkaan waargenomen, aldus de BBC. Er werden windsnelheden van bijna tweehonderd kilometer per uur gemeten, waarmee Ophelia enige tijd een orkaan in de categorie drie was.

Door de storm was in sommige delen van Engeland maandag een zogenoemde rode zon zichtbaar, net als op de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey. De rode gloed werd veroorzaakt door Saharazand dat door Ophelia was overgewaaid.