‘China wil aandeel in Saoedisch oliebedrijf’

Saoedie-Arabië wil minder afhankelijk worden van de olieopbrengsten. Aramco is het grootste oliebedrijf ter wereld.

Foto Reuters

China wil een aandeel in het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco verwerven. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters maandag. De staatsbedrijven PetroChina en Sinopec zouden een direct bod willen uitbrengen waarmee ze 5 procent van de aandelen kopen.

De verkoop van aandelen is belangrijk voor Saoedie-Arabië. Het is een essentieel onderdeel van het economische hervormingsprogramma waarmee ze minder afhankelijk willen worden van de verkoop van olie. Begin vorig jaar liet het land daarom al weten met 5 procent van de aandelen naar de beurs te willen.

Vrijdag werd bekend dat Saoedie-Arabië de beursgang uitstelde tot na 2018 omdat de regering een onderhandse verkoop overwoog. Het was toen nog niet duidelijk met welke partijen werd gesproken.

Grootste oliebedrijf

Aramco is het grootste oliebedrijf ter wereld. Met de verkoop van de aandelen aan de Chinezen zou een bedrag van honderd miljard dollar gemoeid kunnen zijn. China wil een bod doen om de olietoevoer veilig te stellen, melden bronnen aan Reuters.

Lees ook: Wie is de nieuwe kroonprins van Saoedi-Arabië?

Saoedi-Arabië stelde in mei vorig jaar een nieuwe minister van Olie aan die bij zijn aantreden zei dat het land moet afkicken van zijn “verslaving” aan olie. Ook kreeg het ministerie een nieuwe naam, het ministerie van Energie, Industrie en Grondstoffen.

Ook de nieuwe kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman wil de afhankelijkheid van olie verkleinen. De economie van het land is sterk afhankelijk van deze inkomsten en de lage olieprijzen zorgen voor problemen.