Chemie

Bayer verkoopt landbouwtak vanwege overname Monsanto

Het Duitse farmabedrijf Bayer verkoopt bedrijfsonderdelen om zich voor te bereiden op de aanstaande megaovername van het Amerikaanse zaad- en landbouwchemiebedrijf Monsanto. Het Duitse chemiebedrijf BASF krijgt die bedrijfsonderdelen in handen. Dat heeft Bayer vrijdag bekendgemaakt. Het heeft met BASF een overeenkomst gesloten voor de overname ter waarde van 5,9 miljard euro.

BASF krijgt delen van de landbouwtechnologietak van Bayer. Daarmee wil het bedrijf zorgen wegnemen over zijn marktaandeel na de voorgenomen overname van Monsanto. Het Amerikaanse bedrijf is een grote leverancier van zaden en bestrijdingsmiddelen.

Monsanto accepteerde vorig jaar een bod van Bayer van 66 miljard dollar (59 miljard euro). Bayer zei vrijdag dat het met de autoriteiten samenwerkt om de deal begin 2018 rond te krijgen. Bayer liet weten dat het „nagenoeg alle activiteiten rond zaad van landbouwgewassen beëindigt” en dat het zijn bestrijdingsmiddelenmerk Liberty van de hand doet.

Daarmee zouden „bepaalde overeenkomsten in het productenportfolio” tussen Monsanto en Bayer tot het verleden behoren. De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

De aanstaande overname van Monsanto door Bayer past in een golf grote overnames en fusies in deze sector. DuPont en Dow Chemical fuseerden dit jaar. ChemChina kocht het Zwitserse Syngenta. (AP)