Catalonië

Puigdemont krijgt tot donderdag om opheldering te geven

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft deze maandag geen expliciet antwoord gegeven op de vraag van de Spaanse premier Mariano Rajoy of de onafhankelijkheid van Catalonië wel of niet is uitgeroepen. De regiopresident dringt aan op een dialoog en verzoekt de Spaanse regering repressieve maatregelen in te trekken. De Spaanse regering neemt geen genoegen met het antwoord. Puigdemont krijgt nu tot donderdag de tijd alsnog met een bevredigende verklaring te komen. Blijft die opnieuw uit dan zal Rajoy waarschijnlijk verdergaande maatregelen treffen om de Catalaanse afscheiding van Spanje tegen te gaan. Als Puigdemont de onafhankelijkheid niet uitroept zal hij in het Catalaanse parlement de nodige steun verliezen van de linkse separatisten en kan zijn regering ten val komen. (NRC)