Scholen in Ierland dicht vanwege komst orkaan

In Ierland is code rood afgegeven vanwege de komst van orkaan Ophelia. De scholen blijven maandag dicht.

Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

Het Ierse meteorologisch instituut heeft zondag code rood afgegeven voor het hele land vanwege de komst van orkaan Ophelia. Scholen blijven maandag dicht en fietsers en automobilisten krijgen het advies maandag niet de weg op te gaan.

Twitter avatar campaignforleo Leo Varadkar Nationwide Red warning now. All schools and colleges to close. More info @meteireann https://t.co/GlghGsUMm8

Hoewel naar verwachting de orkaan in kracht zal afnemen en afzwakken naar een tropische storm zodra Ophelia aan land komt, geeft het instituut nog steeds waarschuwingen af. Zo worden windsnelheden van 130 kilometer per uur verwacht die “kunnen zorgen voor ernstige beschadigingen” en “overstromingen”. Ook wordt zware regenval verwacht.

Vluchten geschrapt

De premier van Ierland Leo Varadkar liet op Twitter weten dat het leger klaarstaat. Ook riep hij mensen op goed voor elkaar te zorgen en op elkaar te letten.

Twitter avatar campaignforleo Leo Varadkar Defence forces being deployed in Red weather alert areas and on standby for further action tomorrow
Twitter avatar campaignforleo Leo Varadkar Please check in with older neighbours and those who need medical care

Zondag nam de orkaan al in kracht af van een categorie 2 naar een categorie 1 orkaan. Eerder op de dag werd al bekend dat luchtvaartmaatschappij KLM zes vluchten van Schiphol naar Ierland heeft geschrapt vanwege de orkaan. De luchthavens in Dublin en Shannon adviseren reizigers de reisinformatie goed in de gaten te houden.