400.000 handtekeningen voor sleepwetreferendum

Maandag worden de laatste handtekening ingeleverd. Waarschijnlijk vindt het referendum plaats tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Foto Evert Elzinga/ANP

In totaal ondertekenden ruim 400.000 mensen het initiatief om een referendum aan te vragen over de zogenoemde ‘sleepwet’. Dat maakten de initiatiefnemers zondag bekend in een persbericht. Maandagochtend leveren ze bij de Kiesraad de laatste handtekeningen in.

De Kiesraad zal de handtekeningen vervolgens tellen en met een steekproef controleren of ze geldig zijn. Op 1 november maakt de raad bekend of er voldoende geldige handtekeningen zijn verzameld. Als dat zo is, vindt het referendum plaats tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Lees ook: Kloppen onze doembeelden over de ‘sleepwet’ wel?

Het initiatief voor het referendum gaat over de ‘sleepwet’ die in juni door de Eerste Kamer werd aangenomen. Dankzij de wet mogen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voortaan op grote schaal communicatie van de kabel aftappen. Tot nu toe mochten de veiligheidsdiensten alleen communicatie van individuele targets via de kabel aftappen.

Afgelopen maandag werd al bekend dat de benodigde 300.000 handtekeningen waren verzameld die nodig waren om een referendum te laten plaatsvinden. Toen lieten de initiatiefnemers weten te hopen op nog 30.000 handtekeningen om zeker te weten dat er genoeg geldige stemmen zijn. Sindsdien zijn er dus nog 100.000 handtekeningen bijgekomen.

Lees ook: Het sleepwetreferendum, mede mogelijk gemaakt door Lubach

Het initiatief voor het referendum over de ‘sleepwet’ komt van een vijftal studenten die elkaar kennen via de studievereniging Natuurwetenschappelijke Studievereniging Amsterdam. Ze kregen snel bijval van privacyorganisaties en uiteindelijk deden GeenStijl, Amnesty International en de SP een oproep. Ook Arjen Lubach besteedde in zijn satirische programma Zondag met Lubach aandacht aan het initiatief.