Oscar Academy royeert filmproducent Weinstein

Actrices en medewerkers van Weinsteins bedrijf beschuldigen hem van aanranding en verkrachting. Het komt bijna nooit voor dat de Oscar Academy een lid royeert.

Filmproducent Harvey Weinstein. De Oscar Academy heeft hem geroyeerd.
Filmproducent Harvey Weinstein. De Oscar Academy heeft hem geroyeerd. Foto AFP

De in opspraak geraakte Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is uit de organisatie achter de Oscar-filmprijzen gezet. Weinstein werd de afgelopen weken het middelpunt van controverse nadat meerdere publicaties verschenen waarin hij beschuldigd werd van aanranding en verkrachting van actrices en werknemers van zijn productiebedrijf.

Het 54-koppige bestuur van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences kwam zaterdag bijeen in een spoedzitting. Een ruime meerderheid was voor het opzeggen van Weinsteins lidmaatschap, schrijft persbureau AP. De organisatie heeft meer dan zesduizend leden die stemmen voor de jaarlijkse filmprijzen. Het komt bijna nooit voor dat de Oscar Academy een lid royeert. Acteur Carmine Caridi kon in 2004 vertrekken toen bleek dat hij DVD’s uitleende met films die meestreden om een Oscar. Sommige van die films verschenen later op het internet.

De organisatie van de Oscars gaf een verklaring uit over het uitzetten van Weinstein.

“We willen ons hiermee niet alleen distantiëren van iemand die het respect van zijn collega’s niet verdient, maar ook willen we een signaal afgeven dat het tijdperk van moedwillige onwetendheid en schandelijke medeplichtigheid omtrent seksueel roofdiergedrag en intimidatie op de werkvloer en in onze industrie voorbij is.”

Lees meer over de ophef rond de producent: Iedereen fluisterde over Weinstein, niemand sprak

Seksuele intimidatie

Verschillende actrices en andere vrouwen die actief zijn in de Amerikaanse filmindustrie kwamen de laatste dagen met verhalen over seksueel misbruik door Weinstein. De filmproducent zelf ontkent vooralsnog alle beschuldigingen. De Amerikaanse media The New York Times en The New Yorker publiceerden stukken waarin slachtoffers aan het woord kwamen die vertelden dat Weinstein ze dwong tot orale seks of andere seksuele handelingen.

In The New Yorker beschrijft de Italiaanse actrice Asia Argento een avond waarop Weinstein haar uitnodigde op zijn hotelkamer waar - zo was haar gezegd - een feest zou zijn. Op de kamer trof ze alleen de filmproducent aan. Hij verkrachtte haar die avond, zegt ze. Veel van de relazen over Weinstein hebben een soortgelijk verloop.

In de nasleep van de publicaties volgden tientallen vrouwen uit de filmindustrie - onder wie Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow - met bekentenissen dat ze ook seksueel geïntimideerd of aangerand zijn door Weinstein. Het ongewenste gedrag van de producent zou al tientallen jaren aan de gang zijn. Volgens The New York Times trof hij in zeker acht gevallen een financiële regeling met een slachtoffer om aanklachten te voorkomen. Zowel in Londen als in New York is de politie inmiddels een onderzoek naar hem gestart.

Staande voet ontslagen

De raad van bestuur van filmbedrijf The Weinstein Company, waarvan Harvey en zijn broer Bob 42 procent van de aandelen bezitten, ontsloeg hem vorige week op staande voet.

Harvey Weinstein produceerde onder meer Pulp Fiction en Gangs of New York. Samen met zijn broer richtte hij studio Miramax op, vernoemd naar ouders Mira en Max. Met dit bedrijf haalden zij 220 Oscarnominaties en 53 Oscars binnen met films als Shakespeare in Love en The English Patient. In 2005 verlieten zij de productiemaatschappij en stichtten ze The Weinstein Company.