Voorlopige uitslag: conservatieven winnen verkiezingen Oostenrijk

De ÖVP zou 31,6 procent van de stemmen hebben gekregen, de socialistische SPÖ 26,9 procent. De officiële uitslag wordt pas over een paar dagen bekend.

Sebastian Kurz, leider van de conservatieve ÖVP.
Sebastian Kurz, leider van de conservatieve ÖVP. Foto Alex Halada/AFP

Op basis van de prognoses is de conservatieve ÖVP winnaar van de verkiezingen in Oostenrijk. Die partij zou 31,6 procent van de stemmen hebben gekregen, een stijging van 7,6 procentpunt ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2013. De socialistische SPÖ komt voorlopig uit op 26,9 procent en stijgt daarmee 0,1 procentpunt. De extreem-rechtse FPÖ komt uit op 26 procent, een stijging van 5,5 procentpunt. Dat meldt de Oostenrijkse publieke omroep ORF zondagavond op basis van 99,6 procent van de stemmen. De opkomst was 79,4 procent.

Volgens omroep ORF zullen de definitieve resultaten maximaal 0,7 procent afwijken van de voorlopige uitslagen. De officiële uitslag wordt pas over een paar dagen bekend, omdat gewacht moet worden op de stemmen die per post zijn uitgebracht. De ORF verwacht dat maximaal 780.000 mensen per brief hebben gestemd. De meeste van deze resultaten zullen maandag worden geteld, de rest komende donderdag.

De grootste verliezer van deze verkiezingen zijn de Groenen. Die partij komt uit op 3,9 procent, een daling van 8,6 procentpunt.

Jongste regeringsleider van Europa

De voorlopige verkiezingsuitslag wijst erop dat de conservatieve politicus Sebastian Kurz van de ÖVP hoogstwaarschijnlijk de nieuwe politiek leider van Oostenrijk wordt. Daarmee zou Kurz (31) de jongste regeringsleider van Europa worden. Eerder was hij minister van Buitenlandse Zaken. In mei werd Kurz verkozen tot partijleider. Hij heeft de winst inmiddels opgeëist.

In een reactie op de voorlopige uitslagen bedankte Kurz iedereen die op de ÖVP heeft gestemd:

Lastercampagne

De afgelopen tijd was ÖVP-leider Kurz doelwit van een lastercampagne. Zo werd in een filmpje gezegd dat Oostenrijk zou “islamiseren” als hij de verkiezingen zou winnen. Later kwam naar buiten dat de SPÖ van bondskanselier Christian Kern achter de campagne zat. De truc was om net te doen alsof die campagne van extreem-rechts kwam, zodat niemand de socialisten zou verdenken, schreef correspondent Caroline de Gruyter eerder.

Kern liet zondagavond, na bekendmaking van de eerste resultaten, weten dat hij niet van plan is om af te treden als partijleider van de SPÖ. Hij reageerde tegenover de ORF:

“Nee, ik heb gezegd dat ik tien jaar in de politiek zou blijven en ik heb nog negen jaar te gaan.”

Op dit moment wordt Oostenrijk nog bestuurd door een coalitie van ÖVP en SPÖ. Het is de vraag of dat zo blijft, nu rechts een duidelijke overwinning lijkt te hebben geboekt.