Dodental aanslag Somalië opgelopen naar meer dan 300

Zaterdagmiddag ontplofte een vrachtwagen vol explosieven naast een hotel. Volgens de politie is het de dodelijke aanslag ooit in het land.

Foto Feisal Omar/Reuters

Het dodental na de aanslag zaterdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen naar zeker 300. Ook raakten ten minste 300 mensen gewond. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring de Somalische overheid en het hoofd van de ambulancedienst. Hiermee is het de dodelijkste aanslag ooit in het land en een van de dodelijkste in heel Afrika. Naar verwachting zal het aantal slachtoffers nog verder oplopen.

Zaterdagmiddag ontplofte een vrachtwagen vol explosieven in een drukke straat van de hoofdstad, naast het Safari Hotel en vlakbij enkele ministeries. De ravage is groot. Het hotel werd bijna helemaal verwoest. Naar verwachting zal het dodental verder oplopen. Ziekenhuizen roepen op om bloed te doneren. Ambulancemedewerkers laten op Twitter weten de afgelopen tien jaar “nog nooit zoiets” te hebben gezien.

Ook de ambassade van Qatar werd ernstig beschadigd bij de aanslag. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar is de zaakgelastigde lichtgewond geraakt. De rest van het personeel is ongedeerd, aldus AP.

Bij de aanslag kwam ook een freelance journalist om het leven en raakte een journalist van het Amerikaanse medium Voice of America gewond. Ook vier medewerkers van het Rode Kruis kwamen om.

Nationale rouw

President Mohamed Abdullahi Mohamed heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De aanslag is nog niet opgeëist maar volgens de regering van Somalië is de terreurgroep Al-Shabaab verantwoordelijk. De islamitische terreurorganisatie pleegt met enige regelmaat aanslagen op belangrijke plaatsen in de hoofdstad.

De Verenigde Staten spreken in een reactie van een “laffe aanslag” die de inzet van de VS in Somalië “in de strijd tegen terrorisme bevestigt”. De Verenigde Staten vechten tegen de terreurgroep en voeren met regelmaat onder meer aanvallen met drones uit tegen Al-Shabaab.

De speciale VN-afgezant voor Somalië Michael Keating heeft de aanslag veroordeeld. In een verklaring liet hij weten “geschokt en ontsteld” te zijn door deze “weerzinwekkende aanslag.” De VN heeft laten weten Somalië hulp aan te bieden.

Geweld

Inwoners van de stad zijn zondag boos de straat op gegaan om te demonstreren tegen het geweld. Het geweld van Al-Shabaab is toegenomen nadat in 2011 de terreurgroep uit de hoofdstad werd verdreven. Sindsdien pleegt de terreurgroep met regelmaat aanslagen.

Zo kwamen in juni zeker dertig mensen om het leven nadat Al-Shabaab mensen in een restaurant had gegijzeld. Somalische veiligheidstroepen konden de volgende ochtend de gijzeling beëindigen. In januari liet de terreurgroep een autobom ontploffen bij een hotel in de hoofdstad waarna schutters het vuur opende op de hotelgasten. Hierbij kwamen 28 mensen om het leven.