Zo knip je nagels van vermoorde mensen

Onderzoekers in Delft hebben een speciale nagelknipper gemaakt voor moordonderzoek.

Foto Arjo Loeve

Als de politie denkt dat iemand is vermoord, onderzoeken speurders van bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) het lichaam. Dan knippen ze vaak ook de nagels, want onder de nagels kan belangrijke informatie zitten. Bijvoorbeeld een vezeltje van de trui van de dader, die het slachtoffer heeft vastgepakt bij een worsteling. Of misschien erfelijk materiaal van de dader.

Maar dat knippen gaat nu nogal ingewikkeld. Het liefst niet met een nagelknipper, want dan springt de nagel weg. Maar met een nagelschaar en een pincet. Een speurder houdt een nagel van de dode vast met een pincet, een andere knipt met een schaartje. En zo gaat het nagel voor nagel. De nagels gaan in zakjes.

„Maar een lichaam ligt vaak zo dat je er niet goed bij kunt: in de hoek van een kamer of in een greppel buiten. Het is dan heel lastig om met zijn tweeën te knippen”, vertelt onderzoeker Arjo Loeve van de TU Delft. Daarom heeft het NFI aan hem gevraagd om een speciale nagelknipper te maken. Een knipper waarbij de nagels niet kunnen wegspringen, zodat één persoon het knipwerk kan doen.

Met groepen studenten heeft Arjo aan de nagelknipper gewerkt. Het proefmodel is nu klaar en lijkt veel op een gewone nagelknipper. Alleen zit het knipbekje in een 3D-geprint doosje dat de afgeknipte nagel opvangt. Een speurder kan in zijn of haar eentje knippen. De knipper is zo gemaakt dat je de vingers niet hoeft te buigen.

Het gebruikte doosje kan snel verwisseld worden voor een schoon doosje. „Je kan bijvoorbeeld het doosje verwisselen als je één hand klaar hebt”, zegt Arjo. „Want het kan belangrijk zijn om te weten of iets van de linker- of de rechter hand komt.” De knipper moet nog iets verbeterd worden en dan kan ie ook echt worden gebruikt.