Yoga zonder poespas, ook voor mannen

Robert Tjalondo

De strakke inrichting valt op aan Yogaground, een yogastudio middenin Rotterdam Central District. Een betonnen vloer, weinig kleur en aan de muur prijkt kunst van Rotterdamse kunstenaars. Yogabeoefenaars drinken hier koffie van Man met Bril en lezen voor of na de les stijlvolle boeken over yoga, reizen en lifestyle. Lessen worden gereserveerd via een app op de smartphone.

Yogaground mikt op gezondheidsbewuste mensen als sporters, maar ook op ondernemers en mensen met een kantoorbaan. Vandaar ook de locatie aan het Weena, omringd door bedrijven. Coolblue, het plaatselijke Hilton en Shell doen nu ook aan yoga.

„Wij bieden yoga aan zonder poespas”, zegt eigenaar en bedenker Ferdinand Berghuijs (36). De nadruk ligt op het fysieke aspect, omdat volgens hem mentale effecten als rust en ontspanning dan „vanzelf wel volgen”.

Toen hij anderhalf jaar geleden zijn studio opende, introduceerde hij yoga voor mannen. Die doelgroep vind je niet zoveel ‘op de mat’ – volgens hem een gat in de markt. „De yogalessen die ik destijds in een CrossFit studio gaf, noemde ik ‘Stretching met Ferdy’. Ineens zag ik allerlei sporters op de mat die ik in mijn reguliere yogales niet zag.”

Toegankelijke yoga werd Berghuijs’ credo. Geen wierook, mantra’s of klankschalen. Een balans tussen het aantal mannen en vrouwen in een les. Hij begon een crowdfundingcampagne via CrowdAboutNow. Binnen twee maanden haalde hij meer dan zijn streefbedrag op. Dat werd aangevuld door grotere private investeerders en met een banklening.

Als freelance interieurontwerper had Berghuijs al enige ervaring met ondernemen opgedaan, maar dat bleef beperkt tot zijn eenmanszaak. Inmiddels bestaat het team van Yogaground uit zo’n twintig freelancers.

Regelmatig organiseert Berghuijs laagdempelige ‘yoga-events’. Deze zomer werden plekken als de Euromast en het plein van Museum Boijmans Van Beuningen bedekt met yogamatten. Na de yoga volgden een dj en cocktails. Alle edities waren uitverkocht. Berghuijs: „We bieden mensen een beleving.”