‘Soros-universiteit’ mag van Orbán voorlopig blijven

Hongarije Internationale universiteit werd met sluiting bedreigd, als voor 2018 niet werd voldaan aan controversiële onderwijswet.

George Soros
George Soros Foto Reuters

De Central European University (CEU) in Boedapest blijft bestaan. Voorlopig althans. De internationale universiteit werd door de Hongaarse regering met sluiting bedreigd, indien ze voor 1 januari 2018 niet zou voldoen aan de voorwaarden van een controversiële nieuwe onderwijswet. Vrijdag verklaarde de Hongaarse minister van Justitie Laszlo Trocsanyi dat de regering het parlement zal vragen de deadline te verlengen met een jaar.

De in april goedgekeurde onderwijswet verplichtte internationale universiteiten die diploma’s uitreiken in Hongarije onder meer een vestiging te hebben in hun thuisland. Volgens het bestuur van de universiteit werd de wettekst op maat gesneden voor de CEU. Die levert zowel Hongaarse als Amerikaanse diploma’s, maar heeft geen campus in de VS.

De CEU, die als missie heeft „toekomstige leiders voor te bereiden op het bouwen van open en democratische samenlevingen”, is de zelfverklaard ‘illiberale’ premier Viktor Orbán een doorn in het oog. Bovendien voerde zijn regering een felle propagandacampagne tegen CEU-oprichter en filantroop George Soros. Orbán beschuldigt Soros ervan, samen met de EU, een plan te smeden om Hongarije te overspoelen met vluchtelingen.

Gezwicht na druk uit hele wereld

Met de verlenging van de deadline lijkt Orbán te zwichten voor binnen- en buitenlandse druk. Na goedkeuring van de wet in april kwamen tienduizenden Hongaren op straat. Academici en universiteiten uit de hele wereld schreven protestbrieven. Europese regeringen, waaronder de Duitse en Franse, drongen erop aan CEU te laten blijven. De Europese Commissie startte een ‘inbreukprocedure’.

Maar het voortbestaan van de CEU op de lange termijn blijft onzeker. De Hongaarse regering onderhandelde afgelopen maanden met de staat New York, waar de universiteit geaccrediteerd is. Een ontwerpakkoord dat de Hongaarse én Amerikaanse accreditatie van de CEU zou vrijwaren, is al rond volgens de CEU. Ook aan de voorwaarde van een buitenlandse vestiging zou voldaan worden. CEU ging een overeenkomst aan met het Amerikaanse Bard College voor het opzetten van onderwijsactiviteiten in de staat New York. Cruciaal obstakel: de Hongaarse handtekeningen ontbreken nog. Zonder harde garanties en met de parlementsverkiezingen van april 2018 in aantocht, is het einde van de precaire situatie waarin de universiteit verkeert, nog niet in zicht.