Nieuwe Cijfers

Tientallen meldingen seksueel misbruik bij Defensie sinds 2013

In de afgelopen vijf jaar zijn er tientallen meldingen gedaan van (mogelijk) seksueel misbruik binnen Defensie. Dat bleek vrijdag uit antwoorden op Kamervragen van minister van Defensie Klaas Dijkhoff (VVD). Bij de Koninklijke Marechaussee werd 54 keer melding gedaan van seksueel misbruik, schrijft Dijkhoff . Dit jaar kwamen tot nu toe achttien meldingen binnen. Het meldpunt van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) en leidinggevenden ontvingen sinds 2013 in totaal 23 meldingen. Dit jaar (tot 1 juli) kwamen daar acht meldingen binnen.

Vorige maand hield de militaire vakbond VBM een pleidooi voor de komst van een onafhankelijk meldpunt. Aanleiding was berichtgeving over een oud-militair die aangaf te zijn misbruikt in de jaren tachtig (NRC).