Nasleep orkaan

Strikte eisen aan hulp voor Sint-Maarten; EU draagt bij

Nederland stelt twee strikte voorwaarden aan de hulp aan Sint-Maarten bij de wederopbouw na orkaan Irma. Sint-Maarten moet stoppen de oprichting te blokkeren van een Integriteitskamer die corruptie moet tegengaan. Ook wil het kabinet dat de Nederlandse marechaussee op het eiland wordt uitgebreid en de grensbewaking overneemt.

Demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) maakte dit vrijdag na de Rijksministerraad bekend. Hij sprak van „logische en heldere voorwaarden” voor financiële steun voor de wederopbouw. Sint-Maarten heeft twee weken om te reageren. Pas daarna wordt duidelijk hoeveel geld Nederland precies bereid is uit te trekken voor het herstel op het eiland.

De voorwaarden liggen gevoelig op Sint-Maarten. Sint-Maarten en Nederland overleggen al sinds 2015 over de oprichting van een Integriteitskamer, die nodig wordt geacht omdat de georganiseerde misdaad en het openbaar bestuur op het eiland nauw met elkaar verweven zouden zijn.

Sint-Maarten kan bij de wederopbouw ook rekenen op geld uit de EU, heeft EU-Commissie-voorzitter Juncker bevestigd. (NRC)