Opinie

‘Leefbaar eist sluiting Islamitische Universiteit op basis foute conclusie’

Stelling Enkele jihadverdachten volgden onderwijs aan de islamitische universiteit in Rotterdam. Is de IUR daarom een ‘broeinest van radicalisme’?

Leefbaar Rotterdam wil dat de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) wordt gesloten. De partij doet dat op basis van een wetenschappelijk onderzoek naar de achtergrond van 26 Nederlandse jihadverdachten. Volgens Leefbaar hebben vijf van hen aantoonbaar banden met de IUR. Dit ‘broeinest van radicalisme’ vormt een directe bedreiging voor openbare orde en veiligheid, blijkt uit raadsvragen van Leefbaar en VVD.

De islamitische universiteit en onderzoekers reageren verbaasd.

De stelling luidt: ‘Leefbaar eist sluiting IUR op basis van foute conclusie’.

Ertugul Gokcekuyu, woordvoerder IUR:

„Het onderzoeksrapport legt geen enkel verband tussen radicalisering en de IUR. Het vermeldt dat 8 van de 26 geradicaliseerde moslimjongeren hoger onderwijs genoten, van wie drie bij de IUR. Leefbaar en VVD grijpen dit aan om op populistische en bijna islamofobe wijze te suggereren dat de IUR een broeinest is van radicalisering, maar dat is een foutieve en heel kwalijke ideologische interpretatie. Wij deradicaliseren jongeren juist via onderwijs. We bekijken dan ook of we aangifte kunnen doen tegen beide raadsfracties.

„Zij vragen zich af wat er wordt gezegd en gepredikt achter ‘de gesloten deuren van deze zelfbenoemde universiteit’, maar een onderwijsinstelling kan en mag niet voor veiligheidsdienst spelen. Daar zijn inlichtingendiensten voor.”

Tanya Hoogwerf, raadslid Leefbaar Rotterdam:

„Een samenleving die alles doet om radicalisering te bestrijden, kan geen onderwijsinstelling tolereren die een voedingsbodem is voor radicalisering en minstens 3 jihadisten voortbracht, zoals blijkt uit het onderzoek. De IUR rolt sinds haar oprichting in 1997 van het ene naar het andere schandaal door haatzaaiende en gewelddadige teksten en oproepen van de rector en de ondermaatse kwaliteit van het onderwijs. De bevindingen in het rapport zijn de spreekwoordelijke druppel. Omdat Rotterdam niet bevoegd is de IUR te sluiten, verwachten wij hulp van de minister van Onderwijs.”

Maarten van Leyenhorst, analist Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie: „Wij hebben gekeken naar de biografische gegevens van jihadverdachten om – ten behoeve van risicomanagement – kennis en inzicht te krijgen in die doelgroep. We distantiëren ons van de conclusie die Leefbaar en VVD trekken uit ons onderzoek.”