Honderd IS-strijders geven zich over in Raqqa

De jihadisten zijn uit de stad verwijderd. Er zouden bussen klaar staan om meer groepen strijders af te voeren.

Syrische families vestigen zich in vluchtelingenkampen na Raqqa te zijn ontvlucht
Syrische families vestigen zich in vluchtelingenkampen na Raqqa te zijn ontvlucht Foto Youssef Rabin Youssef/EPA

Honderd strijders van terreurgroep Islamitische Staat hebben zich vrijdag en zaterdag overgegeven in de Syrische stad Raqqa. De jihadisten zijn uit de officieuze IS-hoofdstad verwijderd, meldt de internationale coalitie die onder leiding van de Verenigde Staten strijdt tegen de terreurorganisatie. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten staan er tientallen bussen klaar om andere IS-strijders uit de stad te vervoeren.

Hoewel de woordvoerder van de Syrisch-Koerdische militie YPG beweert dat Raqqa “op het punt van vallen” staat, is de Amerikaanse kolonel Ryan Dillon, woordvoerder van de coalitie tegen IS, voorzichtiger. Volgens Dillon zullen er nog moeilijke gevechten volgen in de stad. “We kunnen nog niet zeggen wanneer IS volledig verslagen is in Raqqa,” zei hij tegen persbureau Reuters.

Kijk ook: de fotoserie van de Turkse fotograaf Bülent Kilic over Raqqa

“Hoofdstad van het kalifaat”

De strijd om de zelfbenoemde hoofdstad van het kalifaat duurt al maanden. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) vielen Raqqa onder leiding van de Verenigde Staten in juni aan.

De val van Raqqa zou een grote tegenslag zijn voor IS. Als de terreurorganisatie haar hoofdstad verliest, heeft IS alleen in de provincie Deir es-Zor, ten westen van de Iraakse grens, de macht in handen. Maar ook hier lijkt het te kraken. Zaterdag maakte het Syrische regeringsleger volgens Reuters bekend dat zij de Oost-Syrische stad al-Mayadin veroverd hebben op IS.