Geneeskunde

Mensen met slome mitochondriën in hun cellen hebben meer kans op hartziekte

Mitochondriën.
Mitochondriën. Foto iStock

De kans op een hartziekte of beroerte stijgt niet alleen door hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken, diabetes, man zijn en ouder worden. Ook weinig actieve mitochondriën verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Mitochondriën zijn celonderdelen die energie voor de cel genereren uit suikers, vetten en eiwit. Iedere lichaamscel bevat er 50 tot 500.

De invloed van de mitochondriënactiviteit is groot genoeg om medicijnvoorschriften te veranderen – bij de deelnemers aan dit onderzoek zouden mínder mensen medicijnen krijgen voorgeschreven. Cholesterolverlagers worden voorgeschreven aan de hand van rekenmodellen die de kans op hart- en vaatziekten in de komende tien jaar voorspellen. In de Verenigde Staten, waar dit mitochondriënonderzoek is gedaan, wordt mensen aangeraden om cholesterolverlagers te slikken als hun kans op een hartincident de komende tien jaar boven de 7,5 procent stijgt.

Van de ruim 13.000 62-plussers die aan het onderzoek mee deden waren er ongeveer 6.000 die boven die grens van 7,5 uit kwamen. Door toevoeging van de mitochondriënmeting aan de traditionele risicofactoren kwamen er 300 mensen bij, maar voor 439 mensen verviel het advies om cholesterolverlagers te slikken. Zij daalden onder de 7,5-procentgrens.