‘Iran zat achter hack Britse Kamerleden’

Eerder werd gedacht dat Russische hackers achter de grootschalige cyberaanval zaten.

Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

De cyberaanval die deze zomer het Britse parlement trof is het werk van Iraanse hackers. Dat is de uitkomst van een niet geopenbaard onderzoek van de Britse veiligheidsdiensten, schrijven The Times en The Guardian zaterdag. In eerste instantie werd juist vermoed dat Rusland achter de hack zat.

Bij de cyberaanval probeerden de hackers zo’n negenduizend e-mailadressen te kraken, aldus The Times. Ze waren op zoek naar zwakke wachtwoorden in een poging de accounts binnen te dringen. Onder meer het adres van de Britse premier werd volgens de krant aangevallen. In totaal zouden negentig accounts gecompromitteerd zijn.

Het zou de eerste serieuze cyberaanval op de Britten vanuit Iran zijn. De Iraanse regering heeft volgens internationale persbureaus nog geen reactie gegeven op de uitkomst van het onderzoek.