Expositie

‘Boijmans laat tekeningen te lang in licht’

Kleindochter Christine Koenigs van de beroemde kunstverzamelaar Franz Koenigs wil dat directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen per direct twee tekeningen van Jeroen Bosch van de muur haalt. Dat schrijft zij in een boze brief aan Ex en curator Jonathan Bober van de National Gallery of Art in Washington, waar ze nu hangen.

Het gaat om ‘Owl’s Nest’, een tekening van een uilennest van zeer fijne, met veer aangebrachte inktlijnen, en ‘Two Women, one holding a Distaff, the other leaning on a Stick’. Koenigs is bang dat de inkt vervaagt door langdurige blootstelling aan licht, omdat ze voortdurend te zien zijn in een expositie die de wereld overgaat.

Ex zegt dat de tekeningen al 83 jaar in bezit zijn van Boijmans en 76,5 jaar niet uitgeleend zijn. In de periode dat hij de werken wel uitleent – van 2014 tot en met 2018 – regelde hij dat ze slechts 8 uur per dag te zien zijn tegen de laagst mogelijke lichtintensiteit – 30 lux. Koenigs zegt dat de tekeningen in totaal langer dan een jaar te zien zijn en dat dit te veel is. „De museale standaard is drie keer drie maanden in tien jaar met pauzes van twee jaar, bij een belichting van maximaal 50 lux.”

Het uilennest van Bosch is afkomstig van de collectie van Koenigs’ grootvader. Havenbaron Van Beuningen verwierf de collectie vlak voor de Duitse inval in 1940 van een joodse bank die hem als onderpand had. Een deel daarvan schonk hij aan museum Boijmans, dat daarna de naam ‘Van Beuningen’ toevoegde.