Ex-baas Slotervaartziekenhuis vervolgd voor verduistering

Aysel Erbudak De ex-bestuursvoorzitter van Slotervaartziekenhuis zou 1,2 miljoen hebben verduisterd, onder meer via vastgoed in Turkije.

Na het vertrek van Aysel Erbudak in 2013, bleek dat betalingen privé en zakelijk door elkaar heen liepen.
Na het vertrek van Aysel Erbudak in 2013, bleek dat betalingen privé en zakelijk door elkaar heen liepen. Foto Koen van Weel/ANP

Aysel Erbudak, de ex-bestuursvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, wordt door Justitie vervolgd. Het Openbaar Ministerie besloot onlangs de zaak voor de strafrechter te brengen. Volgende maand moet Erbudak voor de meervoudige kamer verschijnen.

Justitie verdenkt Erbudak van verduistering van 1,2 miljoen euro en valsheid in geschrifte. „Dat geld is niet besteed aan zorg en dat vinden wij ernstig”, aldus een woordvoerder van het Amsterdams Functioneel Parket.

Erbudak was van 2006 tot 2013 bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis. Zij vormde jarenlang een tandem met de Beverwijkse vastgoedmagnaat Jan Schram, inmiddels overleden, die het vrijwel failliete ziekenhuis in 2006 kocht. Erbudak leefde jarenlang op de creditcard van het ziekenhuis en kreeg geen salaris. Betalingen privé en zakelijk liepen door elkaar, bleek na het vertrek van Erbudak in 2013.

Het ziekenhuis claimde een paar jaar geleden met succes 1,7 miljoen euro terug. De civiele rechter stelde vast dat Erbudak dit bedrag op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis had onttrokken.

Erbudak verwijst door naar haar advocaat Theo Hiddema. Hiddema, sinds een half jaar ook Kamerlid voor Forum voor Democratie, bevestigt dat hij Erbudak juridisch bijstaat, maar geeft geen inhoudelijk commentaar. Hij kan niet zeggen of Erbudak bij de inhoudelijke behandeling zelf aanwezig zal zijn. Op de vraag of hij zo’n strafzaak qua tijd kan combineren met zijn parlementaire activiteiten zegt hij: „Het moet.”

De vermeende verduistering van 1,2 miljoen euro gaat onder meer om een omstreden vastgoedinvestering in Turkije, waar Erbudak samen met eigenaar Schram een ziekenhuis ontwikkelde. Er zijn nog meer verdachten bij deze transactie maar Justitie heeft nog niet besloten of die ook zullen worden vervolgd. Centraal staat een betaling van 1 miljoen euro waarvan de civiele rechter eerder constateerde dat de omschrijving in de boekhouding vals was. Erbudak verklaarde eerder tegenover NRC dat dit op een misverstand berust. De betaling van het ziekenhuis „was een voorschot” dat vervolgens niet goed administratief verwerkt is.

Erbudak is na schorsing en ontslag bij het Amsterdamse ziekenhuis veroordeeld tot meer dan 4 miljoen euro aan terugbetalingen. Omdat zij niet op tijd terugbetaalde is de voormalig bestuurder van het Slotervaart twee jaar geleden persoonlijk failliet verklaard.