Zeker 53 doden bij aanslag in Somalische hoofdstad

De aanslag vond zaterdag plaats bij de ingang van een hotel in het centrum van Mogadishu, dat door de klap vrijwel volledig instortte.

Een man en een vrouw staren naar de restanten van het Safari Hotel in Mogadishu, waar eerder op zaterdag een bom ontplofte.
Een man en een vrouw staren naar de restanten van het Safari Hotel in Mogadishu, waar eerder op zaterdag een bom ontplofte. Foto Mohamed Abdiwahab/AFP

Het dodental van een bomaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen naar 53. Meer dan zestig omstanders raakten gewond, schrijft persbureau AP zondag op basis van verklaringen van ziekenhuizen en veiligheidsdiensten. De aanslag had zaterdagmiddag lokale tijd plaats in een druk gedeelte van de stad.

Bij de ingang van een hotel in het centrum van Mogadishu werd een vrachtwagen vol explosieven tot ontploffing gebracht. Volgens inwoners van de wijk was de explosie de luidste die ze in jaren hebben gehoord, schrijft Reuters. In de nacht van zaterdag op zondag zochten reddingswerkers naar overlevenden die onder het puin van het getroffen Safari Hotel terecht waren gekomen.

Het is nog niet duidelijk wie de aanslag heeft gepleegd. De regering wijst naar Al-Shabaab, dat in strijd is met de Somalische overheid en vaker hotels als doelwit kiest. De islamitische terreurgroepering heeft echter nog niet van zich laten horen.

Regelmatig aanslagen

De overheid laat weten dat het dodental mogelijk nog verder oploopt. Het Safari Hotel werd vrijwel volledig verwoest door de explosie. Het hotel bevindt zich dicht bij overheidsgebouwen, zoals dat van het Somalische ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de Somalische hoofdstad Mogadishu vinden met enige regelmaat aanslagen plaats. In juni van dit jaar kwamen bij een aanval op een hotel bijna twintig mensen om en een hinderlaag even ten zuiden van de stad eiste in juli 24 doden.