‘Witte Huis hoeft subsidies Obamacare niet te betalen’

De zorgpremies en belastingen in de Verenigde Staten zullen stijgen, als Donald Trump de overheidssubsidies beëindigt.

Donald Trump tijdens een persconferentie over Obamacare
Donald Trump tijdens een persconferentie over Obamacare Foto Kevin Lamarque/Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump wil de overheidsbetalingen aan verzekeringsmaatschappijen een halt toeroepen. Dit maakte de Republikein donderdag bekend. Volgens Trump is het Witte Huis “niet bevoegd” om deze betalingen te doen, vanwege het ontbreken van een bekrachtiging door het Amerikaanse Congres.

Trump beroept zich op de Grondwet, waarin is vastgelegd dat de overheid geen uitgaven mag doen zonder toestemming van het Congres. De afgelopen maanden heeft het Witte Huis de betalingen wel voltooid, net zoals tijdens de ambtsperiode van president Obama.

Zeven miljard

Verzekeringsmaatschappijen gebruiken de subsidies om de zorgkosten voor Amerikanen met lagere inkomens te betalen. Het gaat volgens persbureau AP om een jaarlijks bedrag van ongeveer zeven miljard dollar, bijna zes miljard euro.

Het intrekken van de subsidies zou grote gevolgen kunnen hebben. Volgens het Congressional Budget Office (CBO), het begrotingsbureau van het Amerikaanse congres, zullen de standaard zorgpremies met ongeveer 20 procent stijgen. Ook zouden belastingen verhoogd moeten worden om de subsidies te compenseren.

Executive order

Eerder op donderdag ondertekende Donald Trump een decreet waarin hij overheidsorganen opdraagt goedkopere verzekeringsprogramma’s te ontwikkelen voor werkgevers, als alternatief voor Obamacare.

Lees ook: NRC checkt: ‘Obamacare verkeert in een dodelijke spiraal’

Het is de volgende stap van de regering-Trump om Obamacare af te breken. Eerder dreigde de president al de “Democraten en verzekeraars te zullen bestraffen”, nadat zijn wetsvoorstel voor een nieuwe zorgwet sneuvelde. Ook zei Trump al eerder op Twitter te willen stoppen met de subsidies aan de verzekeraars.

Rechtszaak

Volgens persbureau AP is het aannemelijk dat procureur-generaals van verschillende staten een rechtszaak aan zullen spannen tegen de overheid. Xavier Becerra, procureur-generaal van California, zei tegen AP: “We zijn eerder naar de rechtbank gestapt tegen de regering-Trump, toen hebben we ook gewonnen.”